مطالعات اقتصاد و توسعه

پنجاه سال برنامه‌ریزی

کتاب پنجاه سال برنامه‌ریزی اثر هدی صابر، شامل مقاله‌ها و گفتارهایی از مرحوم عزت‌الله سحابی، فیروز توفیق، علی‌اکبر معین‌فر، خداداد فرمانفرمائیان، هوشنگ شهیدی، فرشاد مومنی، کمال اطهاری و … درباره برنامه‌ریزی در ایران است. هدی صابر در کتاب پنجاه سال برنامه‌ریزی مجموعه‌ای از مقالات و گفتارهای پیشکسوتان حوزه برنامه‌ریزی در ایران را گردآوری کرده است. در تمام سالیان سال در ایران معاصر، تمام دغدغه روشنفکران ما، با هر زمینه فکری و دانش نظری که داشته اند اکثرا نقد حکومت و نقد سیاست آن هم به شکلی عقیم بوده است. هیچ روشنفکری درباره راه آهن، ساختار صنایع، جاده سازی، نحوه مدیریت مدارس، اساسا خود مقوله مدریت و برنامه ریزی، شیوه توسعه آموزش عالی توانمندسازی زنان، ساخت انحصاری بازارهای نوظهور، قوانین مدنی، نظام حقوقی و نظایر اینها سخن نگفته است. …

پنجاه سال برنامه‌ریزی ادامه مطلب

خرمشهر؛ توسعه و ربع قرن… …؟ !

هدی صابر ـ ادای دین ملی به خرمشهر به هیچ روی در سطح برگزاری مراسم احساسی سالی یک بار در سوم خرداد نیست، شهر سامان از کف داده، بس فراتر از ارج گذاری‌های حسی و لفظی سالانه نیاز به احیاء و بازیافت جایگاه در خور خویش در اقتصاد ملی دارد. به طور قطع این احیاء با روندها و رویه‌های بیست و پنج سال گذشته امکان‌پذیر نیست و نیازمند نگاه راهبردی، مطالعه آمایشی، طراحی‌های کارشناسی و مدیریت مالی و اجرایی کارآمد است.

آرشیو نوشتاری «دوسده تکاپوی توسعه در ایران»

مجموعه مباحث «دوسده تکاپوی توسعه در ایران» هدی صابر از آبان ۱۳۸۶ تا خرداد ۱۳۸۷ در اصفهان و به میزبانی جبهه مشارکت ایران اسلامی ارائه شده و سیزده نشست را در بر می‌گیرد و موضوع آن ارزیابی تحلیلی ـ تاریخی توسعه در جامعه‌ی ایران طی دو سده‌ی اخیر است. در هر یک از این نشست‌ها یکی از دوره‌های تاریخی دو سده‌ی اخیر ایران مورد بحث وبررسی قرار گرفته‌اند که این دوره‌های تاریخی به ترتیب عبارتند از: پیش از مشروطه، مشروطه، سلطنت رضاشاه(۱۳۰۴-۱۳۲۰)، نهضت ملی شدن نفت(۱۳۳۰-۱۳۳۲)، از کودتا تا شوک نفتی(۱۳۳۲-۱۳۵۲)، از شوک نفتی تا انقلاب (۱۳۵۲-۱۳۵۷)، انقلاب ۵۷، جنگ، صلح، اصلاحات، آینده. عناوین سیزده نشست مذکور نیز به ترتیب عبارتند از: «کلیات، چارچوب، روش»، «تکاپوهای سه صدراعظم عصرقجر (قائم …

آرشیو نوشتاری «دوسده تکاپوی توسعه در ایران» ادامه مطلب

اقتصاد گرفتار نقاهت بی‌برنامگی

اقتصاد گرفتار نقاهت بی‌برنامگی منبع: هفته‌نامه آسمان، شماره ۳۳، شنبه ششم آبان ۱۳۹۱   قبل‌ از ورود به‌ بحث‌ واژه‌ «برنامه‌ ملی» را تعریف می‌کنم که مقصود‌ من‌ از آن این است‌ که‌ برنامه‌ باید شاخص‌های‌ جدی‌ داشته‌ باشد. این شاخص‌ها عبارت است‌ از: عنایت‌ جدی‌ به‌ وضعیت‌ موجود هر مقطعی‌ که‌ قرار بوده‌ در آن مقطع‌ برنامه‌ریزی‌ طراحی‌ شود، نسبت‌ و ضریب‌ کارشناسی‌ ملی‌ که‌ در آن برنامه متراکم‌ شده، استفاده‌ از منابع‌ داخلی، مساله‌شناسی، حل‌ مساله‌ و امکان‌آفرینی‌ در دوران‌ آن برنامه‌. اولین‌ برنامه‌ای‌ که‌ در تاریخ‌ اقتصاد ایران‌ به‌ تصویب‌ رسید و‌ مقداری از آن هم‌ اجرا شد برنامه‌ هفت ساله‌ اول‌ است‌ که‌ دوره‌ زمانی ۱۳۳۴-‌۱۳۲۷ را پوشش‌ می‌دهد. فضای‌ بین‌المللی‌ در این‌ مقطع‌، فضای‌ دوران‌ …

اقتصاد گرفتار نقاهت بی‌برنامگی ادامه مطلب

«یاد یار» : پژوهشی در بینش و روش دکتر شبیری‌نژاد

دکتر شبیری نژاد«ویژه‌نامه‌ «یاد یار: دکتر شبیری‌نژاد» به همت شهید هدی صابر به پاسداشت یاد و نام مرحوم دکتر سید علی‌اکبر شبیری‌نژاد در پاییز سال ۱۳۸۹ و در قالب نشریه‌ی چشم‌انداز ایران منتشر شد … این ویژه‌نامه علاوه بر آنکه حامل ارزش‌گزاری و ارج‌نهی بر نام و یاد یک متخصص ارزشمند و پاک دست است، مهم‌تر، ترسیم‌کننده‌ی یک الگو از بینش و روش و منش یک «کارشناس ملی» است. با کنار هم قرار دادن ویژه‌‌نامه‌ی «یاد یار» و «جای خالی، جای سبز» (که به بازخوانی شخصیت و منش پهلوان تختی اختصاص داشت)، نقطه‌چینی از دغدغه‌ی شهید هدی صابر برای ثبت و ضبط تجربه‌ها بومی و انتقال تاریخ شفاهی به نسل‌های بعد را می‌توان مشاهده کرد».

تحولات جهانی توسعه و موانع ملی ایران

مصاحبه‌ای که در پی می‌آید، در سال ۱۳۸۹ در دوماهنامه چشم‌انداز ایران منتشر گردیده و طی آن، شهید هدی صابر به بیان دیدگاه‌های خود در خصوص توسعه در جهان امروز و موانع آن در جامعه ایرانی پرداخته است. در بخشی از این مصاحبه آمده: «زمینی شدن و کم هزینه شدن قدرت، پادزهر تقدس قدرت و هزینه­های ناشی از آن در ایران است. اکنون جثّه رانت، بس عظیم­تر و لایه­های آن بس ضخیم­تر شده است. ماه قبل بانک مرکزی چنین گزارش داد که ۱۰۰۰ مؤسسه اعتباری در ایران فعالیت می­کنند. اینان که­اند و چه­اند؟ عموماً بدون مجوز و در کادر درون حاکمیت­اند. بیرون از این کادر که می­تواند موسسه اعتباری راه‌اندازی کند؟ از سویی در کادر واگذاری­ها و کارسپاری­هایی چون مخابرات، صدرا، عسلویه و حتی پروژه­های عمرانی خرد شهری، رانت ماهیت نظامی پیدا کرده است.». متن کامل این مصاحبه را در ادامه می‌خوانیم.

الگوی توسعه دو وجهی – مشارکتی؛ نمونه توسعه ملی

آنچه در ادامه می‌آید سخنرانی شهید هدی صابر در حسینیه ارشاد در تاریخ هشتم آبان‌ ۱۳۸۷ می‌باشد که در همایش «ضرباهنگ صد سال نفت» در حسینیه ارشاد ارائه شده است. شهید صابر در این سخنرانی الگوی اقتصاد و توسعه مرحوم دکتر محمد مصدق را مورد بررسی و تحلیل قرار داده  و بر آن است که دکتر مصدق در اقتصاد، اقتصاد بدون نفت و در سیاست، توسعه سیاسی را دنبال می‌کرده است و برای تحقق این برنامه، سه سازمان مرحله‌ای اشته است: در ابتدا فراکسیون، سپس جبهه و در نهایت دولت. متن کامل این سخنرانی با توجه به در پیش بودن سالگرد  درگذشت مرحوم مصدق و همچنین شصت و دومین سالگرد ملی شدن نفت در ایران بازنشر می‌گردد. سرتیتر مباحث افزوده شد

دیدگاهی برای بنای منزلگاه

طالقانیدر مقاله پیش رو، شهید هدی صابر به چارچوب اقتصادی نگاه مرحوم آیت الله طالقانی می پردازد. برای این منظور پنج مدار مورد بررسی قرار گرفته اند: مدار اول، درک و دریافت از هستی؛  مدار دوم، مبانی فلسفی دیدگاه؛ مدار سوم، نظریه‌های استوار بر مبانی فلسفی؛  مدار چهارم، رابطه حکم و زمان؛ مدار پنجم؛ موضع‌گیری اقتصادی ـ اجتماعی مرتبط با مدارهای پیشین. در سالگرد درگذشت مرحوم پدر طالقانی و با عدم صدور مجوز برگزاری سالگرد ایشان در حسینیه ارشاد از سوی نهادهای مسئول، نگاهی دوباره به این مقاله می تواند اندکی از خلاء حاصل را پر کند. 

آب‌پاش پر سوراخ

(نظری به مواجهه دولت احمدی‌نژاد با منابع مالی کشور) هدی صابر   منبع: نشریه‌ی چشم‌انداز ایران ـ شماره‌ی ۴۹ ـ اردیبهشت و خرداد ۱۳۸۷ دریافت فایل اصلی مقاله (Pdf)   «سرمایه دیگر در کشور ما یک کالای کمیاب نیست»؛ این جمله تاریخی و پر پژواک عبدالمجید مجیدی، ریاست وقت سازمان برنامه و بودجه در مقدمه برنامه تجدیدنظر شده عمرانی پنجم در کوتاه فاصله‌ای پس از وارد آمدن شوک نفتی و معروف ۱۳۵۲ (۱۹۷۳)‌ به بازار بین‌المللی نفت، شاید فارغ از ماهیت، فلسفه وجودی و مسئولیت‌ها و کارکردهای بین‌المللی و منطقه‌ای رژیم شاه می‌توانست یک سرفصل قلمداد شود؛ سرفصلی در حیات اقتصاد ایران. چنانچه این کالای از این پس «پریاب»      * در شالیزار اقتصاد ملی رسوب می‌کرد و به بار …

آب‌پاش پر سوراخ ادامه مطلب

مصدق: بازیافت یک مدل تاریخی

آنچه در ادامه می‌خوانیم، سخنرانی شهید هدی صابر در دانشگاه اراک در تاریخ یکشنبه ۱۲ اسفند ماه ۸۶  است. این سخنرانی در قالب سلسله جلسات ماهیانه دانشجویان دانشگاه اراک به مناسبت بزرگداشت سالگرد درگذشت دکتر مصدق ایراد شده است. در میانه‌ی سخنرانی شهید صابر به سبب اخلال ایجادشده از سوی گروه‌های فشار، ایشان مجبور می‌شود بخش عمده‌ای از مباحث را در ده دقیقه خاتمه دهد. علاقه‌مندان می‌توانند بحث تفصیلی‌تر داشته‌های دکتر مصدق برای مبارزه احتماعی را در متن سخنرانی هدی صابر که در همایش «ضرباهنگ صد سال نفت» ایراد شده، با عنوان «الگوی توسعه دو وجهی – مشارکتی؛ نمونه توسعه ملی» مطالعه کنند. کلمات داخل کروشه و تیترهای بین متن توسط تنظیم‌کنندگان اضافه شده‌اند.

ناسیونالیسم اقتصادی و نسبت آن با منافع ملی

همایشی با عنوان «بررسی ناسیونالیسم اقتصادی و نسبت آن با منافع ملی اقتصادی در دوران کنونی» با حضور عزت‌الله سحابی، سعید شیرکوند و هدی صابر، ازسوی جامعه‌ی زنان انقلاب اسلامی برگزار شد. هدی صابر با اشاره به مدل دکتر مصدق برمبنای چند عنصر هویت ملی، اندیشیدن به بعد بین‌المللی، برنامه، مزیت‌شناسی و میدان‌شناسی، افزود: می‌شود بر اساس این عناصر یک مدل اقتصاد ملی تهیه کرد که حاوی ملزومات مشخص است که در وهله‌ی اول، باید یک وجه سیاسی داشته باشد؛ بخصوص کشور ما که دارای تنوع قومی زیاد است و اقوام را در اقتصاد ملی می‌توان مشارکت داد.  او با بیان این‌که وجه دوم این مدل وجه بین‌المللی است، گفت: نمی‌شود در این دوره از جهان تنفس بین‌المللی نداشت. در این شرایط از جهان همه باید عضو وتو شوند و اگر ما بخواهیم عضو شویم، دولت نباید در اقتصاد نقش این‌چنینی داشته باشد، نظام آزاد قیمت‌ها را خواهیم داشت، شرایط رقابت و…

مزیت‌شناسی و فرصت‌شناسی اقتصادی در آبادان و خرمشهر

با بهره گیری از فرصت فشرده ۶۰ روزه- از تاریخ ۱۰ خرداد ماه تا ۱۰ مرداد ماه ۸۵- تلاشی پژوهشی حول موضوع «مزیت شناسی وفرصت شناسی اقتصادی در بنادر آبادان و خرمشهر»سامان یافت. این پژوهش که در طرح عمومیتر«ترویج و توسعه کارآفرینی و توانمندسازی در بنادر آبادان و خرمشهر» جای دارد و ره یافت‌های نهایی آن معطوف به بستر سازی برای ایجاد اشتغال در دو شهر یادشده است، در سرآمد مدت زمان تعیین شده، یافته‌هایی را به عنوان محصول کنکاش، عرضه میدارد. یافته‌هایی را مرکب از دوعنصرِ «توصیف» و «تجویز».

زنهار تاریخى (به بهانه انتشار رهنمودهاى کلى برنامه سوم)

زنهار تاریخى (به بهانه انتشار رهنمودهاى کلى برنامه سوم) هدى صابر منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ،  “غول اقتصادى ایران لباسش تنگ شده و کمى با خجالت به لباس خود نگاه مى‌کند. خجالت نکشیم، نوسازى اقتصادى به نوسازى سیاسى نیازمند است.”۱ محمود جعفریان از محدود عناصر نظریه‌پرداز رژیم “بى‌نظریه” و “بخشنامه خوان” پیشین در بهمن‌ماه ۵۵ در سخنرانى خود در جمع کارکنان سازمان برنامه و بودجه با بیان عبارات فوق بر ضرورت “توسعه سیاسى” دست نهاد. ضرورتى نه از سر “اختیار” که بنا به استیصال و “اجبار”. جعفریان مدت کوتاهى پس از انتشار “رهنمودها و خطوط کلى برنامه عمرانى ششم ۱۳۵۷-۱۳۶۱” بر چنین ضرورتى تأکید مى‌نمود. در مراجعه به گزارش “رهنمودها و خطوط کلى برنامه عمرانى ششم “در فصل ترسیم” …

زنهار تاریخى (به بهانه انتشار رهنمودهاى کلى برنامه سوم) ادامه مطلب

اقتصاد جنگ؛ فرصت آن دو سال و تاوان آن شش سال

اقتصاد جنگ؛ فرصت آن دو سال و تاوان آن شش سال    عزت‌اللَّه سحابى – هدى صابر منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ۵۸، مهر  ۱۳۷۸   در سرزمینى چون سرزمین ما که عناصرى مانند “اجبار” و “ناگزیرى” عموماً نقشى فرادست و برتر از عناصرى از جنس “انتخاب” و “اراده تغییر”، در روند تحولات ایفا مى‌کنند، مواجهه با برخى اجبارها و بعضى ناچارى‌ها در بزنگاههایى خاص مى‌تواند “موهبتى” تلقى شود. شوریدن بر ارزشهاى نظام شاهنشاهى که در مسیر خود به نقطه عطف انقلابى بهمن ۵۷ در تاریخ کهن ما منجر شد خود یک “انتخاب” بود اما این انتخاب جامعه و ظرفیتهاى بس عظیم و خواست اجتماعى تحول به قصد تغییر مکان از نقطه موجود به وضعیت مطلوب، از سوى مجموعه رهبرى مورد …

اقتصاد جنگ؛ فرصت آن دو سال و تاوان آن شش سال ادامه مطلب

مسجد سلیمان؛ امید احیا؟

 مسجد سلیمان؛ امید احیا؟  سهیل خوزى، جواد رحیم‌پور، هدى صابر، میکاییل عظیمى منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ۵۶، مرداد  ۱۳۷۸ در شماره پیشین در گزارشى با عنوان “مسجد سلیمان، ایران فرداى بدون نفت” صفحاتى چند را به درددل خرد و کلان مسجد سلیمان اختصاص دادیم. مجموعه سطورى که از گلایه از آنچه بر آنان گذشته و مى‌گذرد و هراس از بى‌آیندگى موج مى‌زد و بر ذهن و دل شلاق. ساکنان شهر از یاد رفته ضمن شِکوه غمگنانه از “نامردى تاریخ”، انتظار احیا دارند. صفحات پیش‌روى شما در این شماره به طرح اندیشه‌هاى مسجد سلیمانى‌ها براى برون رفت از وضع رقت‌بار موجود و باز شدن مسیرى به سوى آینده اختصاص یافته است. شهرى که از نظر تعداد جمعیت پس از اهواز، آبادان …

مسجد سلیمان؛ امید احیا؟ ادامه مطلب

مسجد سلیمان امروز، ایران فرداى بدون نفت

گزارش پیش رو، حاصل یک مطالعه‌ی میدانی توسط شهید هدی صابر به همراه سه تن دیگر از همراهانش می‌باشد که در سال ۱۳۷۸ در شهر مسجد سلیمان صورت گرفته است. در جمع‌بندی این گزارش آمده: «مسجد سلیمان بدون نفت مى‌تواند آینه ایران فرداى تهى ز نفت به حساب آید. موقعیت کنونى منطقه بدون نفت تلنگرى است به ذهن همه ایرانخواهان و مردم دوستان. هم آیند مسجد سلیمان بدون نفت، بى‌متولى است. همچنانکه اقتصاد ایران نیز بى‌متولى است. مسجد سلیمان در پایان مسیر و ایران بزرگ در میانه نزدیک به انتهاى مسیر. ایران بزرگ امید افزونترى براى گریز از لمس “وضعیت مسجد سلیمانى” دارد. در همین حال اهالى شهر از یاد رفته مسجد سلیمان ضمن شکوه غمگنانه از “نامردى تاریخ” انتظار “احیا” دارند. هم آنان ایده‌هاى خود را به قصد برون رفت از وضع موجود و احیاى مجدد مطرح مى‌کنند.»

اقتصاد مصدق، اندیشه به جاى نفت

«در این احوال که “اضطرار” و “دلشوره” تاریخى، دو عنصر بارز و تحمیلى دوران بودند و دولت ملى دغدغه و عزم اجراى قانون ملى شدن و تضمین بخشیدن به “آزادى” از طریق اصلاح قانون انتخابات مجلس و شهرداریها را داشت، براى برنامه مشروح و مطولِ ذهنى اقتصادى و وعده و وعیدهاى بى‌پشتوانه – بسان دیروز و امروز – جا و مکانى وجود نداشت. … بیست و هفت ماه و پانزده روز براى “عمل اقتصادى” زمانى است بس محدود. شناخت وضع موجود، مسئله‌شناسى، طراحى و تجویزِ تنها نیز به زمانى بیش از این نیاز دارد. هنر مصدق “عملِ در جا” و واکنش سریع در مواجهه با پى‌آمدهاى ابرام و پایدارى در قبال تحقق آرمان ملى شدن نفت بود. چرا که زمان در حال گریز، قدرت مانورى براى او باقى نمى‌گذاشت.»

عرصه اقتصاد، جاى پاى بزرگ گذشته

عرصه اقتصاد، جاى پاى بزرگ گذشته هُدى صابر منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ۴۷، مهر ۱۳۷۷ در نیمه مهر ماهى که گذشت رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن بیان این مهم که “در شهریور ماه گذشته چندین وزارتخانه و نهاد دولتى براى پرداخت حقوق کارکنان خود با مشکل روبرو بوده‌اند”، چنین هشدار داد که “اگر تا هفته آینده فکرى نشود، پرداخت حقوق کارمندان به خطر مى‌افتد”. بنا به گفته وى از آنجا که طى شش ماهه اول سال جارى تنها ۶۰ درصد از درآمد ارزى پیش‌بینى شده از محل فروش نفت، تحقق یافته است، دولت با بحران حاد کسرى بودجه مواجه است. رئیس دستگاه برنامه و بودجه همزمان با به صدا در آوردن زنگ خطر، از لایحه‌اى سخن به میان آورد …

عرصه اقتصاد، جاى پاى بزرگ گذشته ادامه مطلب

بودجه ۷۷ – بودجه ۵۷: چند اشتراک، چند اختلاف

بودجه ۷۷ – بودجه ۵۷ :  چند اشتراک، چند اختلاف   عبداللَّه موحد* منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ۴۱، فروردین ۱۳۷۷   در ششم بهمن ماه گذشته بودجه کل سال ۱۳۷۷ در مجلس به تصویب رسید. دو ماه قبل از آن رئیس جمهور به هنگام ارائه لایحه اولین بودجه دولت جدید، وضعیت عمومى اقتصاد ملى را به گونه‌اى تیره ترسیم نمود: “نرخ تورم بالا، توزیع نابرابرانه درآمد، نرخ رشد پایین تولید ناخالص داخلى، نرخ بیکارى بالا، رکود عمومى، نسبت پایین سرمایه گذارى بخش خصوصى به تولید ناخالص داخلى، وابستگى شدید درآمدهاى دولت به نفت، حجم پایین تشکیل سرمایه کل نسبت به تولید ناخالص داخلى، کسرى مزمن تراز تجارى بدون نفت، بهره‌ورى پایین نیروى کار، گسترش دولت، تمرکز بیش از حد …

بودجه ۷۷ – بودجه ۵۷: چند اشتراک، چند اختلاف ادامه مطلب

بحران تصمیم گیری، نوسان استراتژیک (بخش سوم و آخر)

 گذرى بر روند تصمیم‏‌گیریهاى استراتژیک اقتصادى   بحران تصمیم‏‌گیرى، نوسان استراتژیک (بخش سوم و آخر)   عبداللَّه موحد* منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ۴۰، اسفندماه ۱۳۷۶   در پى عبور از یک دهه سردرگمى استراتژیک و تلاشهاى نافرجام جهت تصویب و به کاراندازى برنامه‌هاى موسوم به “برنامه اول”، “اصلاحیه برنامه اول” و “برنامه شرایط نوین” و “برنامه شرایط نوین”، برش تاریخى قبل از برنامه‌دار شدن اقتصاد ایران به پایان رسید. با خاموش‌شدن اجبارى آتش جنگ هشت ساله و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل متحد از سوى مسؤولان جمهورى اسلامى، عملاً باب تازه‌اى به روى اقتصاد فرسوده و مستهلک شده کشور باز شد، در حالى که تسرّى “دلزدگى” از جنگ به اقتصاد “بى‌زبان” در جزوه “چشم‌انداز” کاملاً نمایان بود. در آخرین …

بحران تصمیم گیری، نوسان استراتژیک (بخش سوم و آخر) ادامه مطلب

اسکرول به بالا