مباحث مذهبی و قرآنی

باب بگشا (۶)؛ دفتر ششم: تبیین-۵

دفتر ششم و پایانی مجموعه مباحث قرآنی شهید هدی صابر با عنوان «باب بگشا» در آستانه‌ی هشتمین سالگرد شهادت این اندیشمند ملی ـ مذهبی منتشر شد. این دفتر پنجمین و آخرین بخش از سطح «تبیین» را در بر می‌گیرد. پیش از این، دفترهای دوم تا پنجم از مباحث «باب‌بگشا» که اختصاص به چهار بخش از سطح تبیین داشته و در مجموع حاوی ۵۰ نشست و هشت مورد از «کارکردها و داشته‌های خدا» بود که طی نشست‌های پانزدهم تا شصت و چهارم «باب بگشا» ارائه شده‌اند، در اختیار علاقمندان قرار گرفته بود. هفت کارکرد و داشته‌ی طرح‌شده در نشست‌های پنجاه‌گانه‌ی دفترهای پیشین عبارت بودند از: خدای طراح ـ مهندس، خدای خالق، خدای صاحب دید استراتژیک، نگرش روندی و سامان مرحله‌ای، دید تاریخی و تحلیل تاریخی، خدای صاحب ایده، خدای منبع الهام، خدای منشاء عشق و امید.

باب بگشا (۵)؛ دفتر پنجم:تبیین-۴

دفتر پنجم از سلسله مباحث باب بگشا حاوی ۱۶ نشست بعدی (نشست‌های چهل و هفتم تا شصت و چهارم) و دو داشته و کارکرد دیگر خدا مطابق صورت‌بندی هدی صابر است: خدای منبع الهام و خدای منشأ عشق و امید. مشخصه‌ی این دفتر به لحاظ شرایط اجتماعی طرح، نخست، مقارن شدن اولین نشست این دفتر با فردای درگذشت و وداع تاریخی ملت ایران با مرحوم آقای منتظری است که تحلیلی موجز از شهید صابر در ابتدای نشست چهل و هفتم در این زمینه را در پی داشته است؛ و دوم، فرونشستن موج اولیه‌ی جنبش اعتراضی سال ۱۳۸۸ و فاصله گرفتن از تلاطم‌های ۸ ماهه‌ی خرداد تا دی ۱۳۸۸ جامعه‌ی ایران است.

باب بگشا (۴)؛ دفتر چهارم: تبیین ـ ۳

چهارمین دفتر از سلسله مباحث «باب بگشا»ی شهید صابر مقارن با ششمین سالگرد شهادت وی منتشر شد. چهارمین دفتر از این مجموعه ذیل عنوان «تبیین ـ ۳» ارائه می‌شود که مشتمل بر هشت نشست و حاوی بحث و بررسی شهید هدی صابر حول یک داشته و کارکرد خدا در طرح «باب‌بگشا» است: «خدای صاحب ایده» که مربوط به توان ایده پردازی خداوند است و در هفت نشست طرح شده، به‌ضمیمه‌ی یک نشست که حاوی ارائه‌های مشارکت‌کنندگان است. دفتر پیش رو، درواقع سومین بخش از سطح «تبیین» را در بر می‌گیرد.

باب بگشا (۳)؛ دفتر سوم: تبیین ـ ۲

سومین دفتر از سلسله مباحث «باب بگشا» مقارن با پنجمین سالگرد شهید هدی صابر منتشر شد. این دفتر ذیل عنوان «تبیین ـ ۲» ارائه شده که مشتمل بر یازده نشست و حاوی بحث و بررسی شهید هدی صابر حول دو داشته و کارکرد خدا در طرح «باب‌بگشا» است: «نگرش روندی و سامان مرحله‌ای» که مربوط به توان مرحله‌ّبندی خداوند است و در دو نشست طرح شده است؛ «خدای صاحب دید تاریخی ـ تحلیل تاریخی» که همان‌گونه که از نامش پیداست به واکاوی اهمیت بینش و نگرش تاریخی به‌عنوان یکی دیگر از داشته‌های خدا می‌پردازد و در هشت نشست مورد بحث قرار گرفته است. 

گذر از دوران تفرد و بازگشت نوستالژیک

پایان دوره اصلاحات، آغاز دوره جدیدی در حیات فکری و سیاسی ایران بود؛ دورانی که به نظر می‌رسید تلاش‌ها برای اصلاح، نافرجام مانده و جامعه با حس انسداد و سرخوردگی مواجه بود. طبعاً آغاز دوران نو، ضرورت داشتن تحلیل جدید از شرایط و روش برون‌رفت از بن‌بست‌ها را پیش روی می‌نهد. هدی صابر در متن پیش رو ـ که برای نخست بار در «ایران فردا» منتشر می‌شود ـ با اشاره به تغییر سرفصلی تاریخی در جامعه ایران در میانه دهه هشتاد، از ضرورت رابطه مستمر و استراتژیک با خدا برای عبور از این شرایط سخن گفته است. بحثی که این روشنفکر مذهبی در متن پیش‌رو مطرح می‌کند، بعدها به شکل تفصیلی در قالب مباحث «باب بگشا: ضرورت رابطه مستمر، استراتژیک، صاف‌دلانه و همه‌گاهی با خدا» در حسینیه ارشاد (شهریور ۱۳۸۷ تا مرداد ۱۳۸۹) پی گرفته شد.

جامه‌دان پر و پیمان: سه گفتار از هدی صابر درباره امام حسین

کتابچه جیبی «جامه‌دان پر و پیمان» مشتمل بر متن سه سخنرانی از هدی صابر درباره امام حسین و عاشورا منتشر شد.  هر سه سخنرانی در ماه محرم و در سال‌های ۱۳۸۶، ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ انجام گرفته‌اند. سخنرانی نخست با عنوان «جامه‌دان پر و پیمان» در تاریخ ۷ بهمن ۱۳۸۶ در منزل آقای طاهر احمدزاده در مشهد انجام شده است. این مراسم به همت جمعی از انجمن‌های اسلامی دانشگاه‌های شرق کشور و با مشارکت جمعی از اعضای شعبه‌ی خراسان سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی ادوار تحکیم وحدت در تاریخ ۶-۴ بهمن (۱۷-۱۵ محرم) در مشهد برگزار شد و طی آن علاوه بر آقای طاهر احمدزاده، مرحوم احمد قابل، آقای حامد علوی، استاد احمد طهماسبی، شهید هدی صابر و آقای تقی رحمانی نیز به ایراد سخنرانی پرداختند.

آموزش عاشورا؛ دینامیسم سه‌گانه

درس عاشورا برای ما این است. خدا در مقام آموزش است و ما را آموزشی کرده. ما می‌توانیم آموزش بگیریم و آموزش بدهیم. آموزش عاشورا، دینامیسم سه‌گانه است. خدای سر طاقچه جریان‌های روشنفکری مذهبی، خدای کهکشان‌های جمهوری اسلامی، خدایی نیست که با ما در این میدان‌ها بیاید. چرا ما ایده دورانی نداریم؟ چرا نمی‌توانیم تاثیرگذار باشیم؟ چرا نمی‌توانیم کسی را بیانگیزانیم؟ چرا نمی‌توانیم خودمان را برانگیزیم؟ علتش این است که ارتباط ما با آن سر اصلی مثلث، ارتباط حداقلی است. نمی‌شود با یک خدای حداقلی، پروژه‌ی حداکثری پیش برد. خدا هم برای خودش وزنی دارد. سبک نیست که با تخیلات ما در پروژه‌ها بیاید. با برنامه، استراتژی، تئوری و انسجام ما در پروژه‌ها و پروسه‌های‌مان می‌آید. اگر نمی‌آید، [به خاطر این است که] ما در انسجام، سازماندهی و تئوری مشکل داریم. عاشورا، دینامسیم سه‌سر است؛ دینامیسم فرد؛ حسین. دینامیسم هستی و تاریخ. و دینامیسم «او».

باب بگشا (۲)؛ دفتر دوم: «تبیین-۱»

معرفی کتاب به نقل از مقدمه «من رفیقم، ره‍گشایم، «باب بگشا»، نزد من آ» مجموعه مباحث «باب بگشا» با زیرعنوان «ضرورت رابطه‍ی صاف‍دلانه، مستمر، همه‍گاهی و استراتژیک با خدا»، از جمله آثار متاخر حیات شهید هدی صابر است که طی سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ در حسینیه‌ی ارشاد در جمع علاقمندان و دانشجویان ارائه شده و در واقع محصول دوران پختگی فکری ایشان است. این مباحث که به عنوان مباحث قرآنی هدی صابر نیز شناخته می‌شوند، در جستجوی بینش و روشی برای وارد کردن خدا در پروسه‌های فردی و اجتماعی انسان است. هرچند قرآن ـ کتاب آخر ـ منبع اصلی مورد ارجاع در این مباحث بود، اما هدی صابر در طی این نشست‌ها، همواره سه متن هستی، تاریخ و انسان را …

باب بگشا (۲)؛ دفتر دوم: «تبیین-۱» ادامه مطلب

باب بگشا (۱)؛ دفتر نخست : پیشاتبیین

معرفی کتاب به نقل از مقدمه فیروزه صابر اولین حبس هدی صابر از بهمن‌ماه ۷۹ تا اسفندماه ۸۰ در زندان ۵۹ عشرت آباد علی‌رغم وارد شدن فشارهای شدید بر او، فرصتی بود تا در خلوت انفرادی و انس با قرآن پیوندی جدید با خدا برقرار کند. پس از رهایی از زندان، «نگاه استراتژیک» و نه تاکتیکی به خدا را آموزه‌ی ‌خود در ایام اسارت دانست و از آن پس بود که خداوند را «رفیق ره‌گشا» نامید. برای تبیین کارکرد اجتماعی این «دید استراتژیک» خود را مسئول دانست و توانایی‌های فکری خویش را در تولید اثری در این مسیر بکار بست. اما حبس دوم     (۸۲ ـ ۸۳ اوین) مجالش نداد. پس از رهایی از زندان دوم، طول و عرض زمان در …

باب بگشا (۱)؛ دفتر نخست : پیشاتبیین ادامه مطلب

بازخوانی قیام عاشورا با نیم‌نگاهی به تحولات جاری

امام حسین، یک باور دارد؛ خبر دارد و خبرش هم این است که زاویه‌ی انحراف منفرجه‌ای از پروژه‌ی محمد و علی و مشایعت‌کنندگانش رقم خورده؛ من آمده‌ام آن زاویه‌ی انحراف را سر جای اولش ببرم. اصلاح را صورت بدهم. پیرو خبر، متنی هم داشته است. خودش هم متن بوده. متنی هم می‌آورد. اما جز این‌ها، مایه را هم می‌گذارد. آن مایه‌ای که خدا در سرفصل خلقت آدم گذاشت، انسان‌ها هم در فصل‌های تحولی تاریخ، آن مایه را مصرف کرده‌اند، امام حسین هم آن مایه را مصرف می‌کند. مایه‌ای که امام حسین می‌گذارد – نه به عنوان اینکه ما یک فرد مذهبی یا شیعه‌ هستیم؛ نه ـ مایه‌ای است که دوز آن دوز کیفی‌ای است؛ این مایه به همه رسیده است.

نشست سی و دوم: تبیین: دید تاریخی، تحلیل تاریخی (۲)

سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست سی و دوم: تبیین: دید تاریخی، تحلیل تاریخی (۲)[۱]    دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا   با سلام و وقت به‌خیرخدمت دوستان. وقفه‌ی یک ماهه‌ای بود به دلیل تعطیلات سنتی مردادماه هر سال حسینیه که [اکنون] بعد از تعطیلات حضورتان هستیم. سال قبل درست اولین دوشنبه‌ی ماه رمضان بود که بحث را شروع کردیم، الان هم اولین سه شنبه‌ی ماه رمضان است ان‌شاءالله بتوانیم بحث‌ها را ادامه دهیم. در ایران، وقفه همیشه معضل است. در سه چهار ماه گذشته هم با وقفه‌های خودخواسته و خودناخواسته مواجه بودیم اما به هر حال معتقدیم که وقفه‌ها موقت است و …

نشست سی و دوم: تبیین: دید تاریخی، تحلیل تاریخی (۲) ادامه مطلب

نشست سی و یکم: تبیین: دید تاریخی، تحلیل تاریخی (۱)

سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست سی و یکم: تبیین: دید تاریخی، تحلیل تاریخی (۱)[۱]   دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا   بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم. با عصربه‌خیر و تبریک عید روزی که گذشت؛ تقاضادار شدن پیامبر و برخورد فعالی که خدا با او کرد. از تقاضای او و عرضه‌ی خدا و از ظرفیت کوچک و ظرفیت بزرگ، اتفاق کیفی‌ای رخ داد که بازتاب آن تا الان هم هست و پس از این هم ان‌شاءالله خواهد بود. جلسات ما دچار وقفه‌های ناخودخواسته شد.[۲] از جلسه‌ی پیش مرتب شد. جلسه‌ی پیش مهمانی را داشتیم که در چارچوب همین بحث‌هایی که خودمان داریم، ایشان هم …

نشست سی و یکم: تبیین: دید تاریخی، تحلیل تاریخی (۱) ادامه مطلب

نشست سی‌ام: سخنرانی بنیانگذار خانه مادر و کودک

سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست سی‌ام: سخنرانی بنیانگذار خانه مادر و کودک[۱]   دریافت فایل pdf نشست جاری  توضیح مقدماتی هدی صابر بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم. به نام خدا. سلام به جمع. با کسب اجازه از دوستان، بزرگان جمع و مهمان محترم جلسه. سی‌اُمین جلسه از سلسله جلسات «باب بگشا» را برگزار می‌کنیم؛ جلساتی که از ابتدای ماه رمضان سال گذشته آغاز کردیم. علی‌رغم وقفه‌های پیش آمده امیدواریم بتوانیم بحث را ادامه دهیم. «من رفیقم، رهگشایم، باب بگشا، نزد من آ» بحث ما از ابتدا این بود که «او» تصریح می‌کند که دری وجود دارد، دق‌الباب کنید، پشت در ظاهراً خبرهایی است. تصریح و تأکید دارد که من را به روندها، پروسه‌ها و پروژه‌هایتان فرابخوانید. با این مبنا پیش آمدیم و آرام‌آرام مدل‌های …

نشست سی‌ام: سخنرانی بنیانگذار خانه مادر و کودک ادامه مطلب

نشست بیست و نهم: تبیین: نگرش روندی، سامان مرحله‌ای (۲)

سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و نهم: تبیین: نگرش روندی، سامان مرحله‌ای (۲)[۱]   دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا   بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم. با عصربه‌خیر خدمت دوستان جلسه‌ی بیست و نهم را آغاز می‌کنیم. روی «تبیین ما» و «داشته‌ها و کارکردهای خدا» ذهنمان را فعال می‌کنیم. داشته‌ای که جلسه‌ی قبل بحثش را آغاز کردیم، دید روندی و سامان‌بخشی مرحله‌ای خدا بود که در این جلسه ان‌شاءالله آن را به پایان می‌رسانیم. در سه‌شنبه ۱۲ خرداد هستیم، به انتهای بهار نزدیک می‌شویم؛ ان‌شاءالله بحث‌هایمان هم بتواند مثل بهار باروری داشته باشد. ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همگاهی و استراتژیک با «او» را …

نشست بیست و نهم: تبیین: نگرش روندی، سامان مرحله‌ای (۲) ادامه مطلب

نشست بیست و هشتم: تبیین: نگرش روندی، سامان مرحله‌ای (۱)

سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و هشتم: تبیین: نگرش روندی، سامان مرحله‌ای (۱)[۱]  دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‍ی صاف‍دلانه، مستمر، همه‍گاهی و استراتژیک با خدا   بسم‌اللّه الرحمن الرحیم. با عصر بخیر خدمت دوستان و با اجازه همه و بزرگ‌ترهای جمع بحث را آغاز می کنیم. «من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ»، تیتری است که حدوداً هفت ـ هشت ماه است گرد آن جمع شده‌ایم. ان‌شاءالله کشش داشته باشد که هم درون‌مان را به میدان آورد و هم بتوانیم از بیرون به یک پروژه‌ی فردی یا جمعی وصل شویم. در نشست بیست و هشتم و ذیل تیتر جلسات قبل «تبیین ما، داشته ها و کارکردهای …

نشست بیست و هشتم: تبیین: نگرش روندی، سامان مرحله‌ای (۱) ادامه مطلب

نشست بیست و هفتم: تبیین: دید استراتژیک (۹)

سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و هفتم: تبیین: داشته‌ها و کارکردهای او: دید استراتژیک (۹) سه‌شنبه ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۸  دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا نشست بیست و هفتم هست. جلسه‌ی قبل با دعوت از مهمان سپری شد و دوستان سیر موسسه‌ی محک را از زبان بنیان‌گذارش شنیدند. امروز بر می‌گردیم به بحث خودمان، که  داشته‌ها و کارکرد‌های «او» هست، و کارکرد یا داشته‌ی سوم که دید استراتژیک خدا یا خدای استراتژیک می‌باشد. خیلی سریع از گذشته به حال برسیم و روی بحث امروز را که آخرین بخش خدای استراتژیک است، قدری درنگ کنیم:   از آغاز تا به اینجا؛ سیری …

نشست بیست و هفتم: تبیین: دید استراتژیک (۹) ادامه مطلب

نشست بیست و ششم: سخنرانی بانی موسسه‌ی محک

 سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و ششم: سخنرانی بانی موسسه‌ی محک سه‌شنبه ۲۲ اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۸  دریافت فایل pdf نشست جاری سخنان آغازین هدی صابر به نام خدا. با عصر به‌خیر خدمت دوستان و مهمان محترم جلسه، نشست بیست و ششم را آغاز می‌کنیم. «من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ» عنوانی است که حدود شش ماه است حول آن گرد آمده‌ایم با پرانتز همیشه بازِ «ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا». در جلسات گذشته قرارمان بر این بود که هر گاه به بزنگاهی رسیدیم، در آن بزنگاه مهمانی دعوت کنیم. مهمان [یا مانند نشست جاری، صاحب سیر عملی است] یا صاحب دیدگاه نظری است؛ به مانند جلسه‌ی چهاردهم که آقای دکتر محمّدی خدمت‌تان آمدند و بحثی را …

نشست بیست و ششم: سخنرانی بانی موسسه‌ی محک ادامه مطلب

نشست بیست و پنجم: تبیین: دید استراتژیک (۸)

 سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و پنجم: تبیین: داشته‌ها و کارکردهای او: دید استراتژیک (۸) سه‌شنبه ۱۵ اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۸  دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا در سیزده نشست اول مقدمتاً از درون به بیرون خودمان را درون‌کاوی کردیم:   از آغاز تابه اینجا؛ سیزده نشست، یک فصل درون کاوی بحران‌یابی سعی خروج از بحران متدکاوی طراحی متد تبیین ما الگوی ما   از درون خودمان در آمدیم و بیرون را نگریستیم، در درون خودمان به بحران  پی بردیم و در بیرون نیز بحران را لمس و به سنت بشر سعی کردیم در مدارهای پیرامون خودمان از بحران خارج شویم. برای خروج …

نشست بیست و پنجم: تبیین: دید استراتژیک (۸) ادامه مطلب

نشست بیست و چهارم: تبیین: دید استراتژیک (۷)

 سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و چهارم: تبیین: داشته‌ها و کارکردهای او: دید استراتژیک (۷) سه‌شنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۸۸  دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا نشست بیست و چهارم است، با عنوان «تبیین: داشته‌ها و کارکردهای او، دید استراتژیک» که برگ هفتم آن است. ان‌شاءالله تا دو جلسه‌ی دیگر بتوانیم بحث «دید استراتژیک» را رو به پایان ببریم. اگر بخواهیم به این بیست و چهار نشست برش بزنیم، دو برش دارد و یک سر پل. برش اول نشست اول تا سیزدهم است، سرپل فرصتی بود که در اختیار آقای محمّدی گرگانی مهمان جلسه [نشست چهاردهم] قرار گرفت که بخشی از بحث‌شان …

نشست بیست و چهارم: تبیین: دید استراتژیک (۷) ادامه مطلب

نشست بیست و سوم: تبیین: دید استراتژیک (۶)

 سلسله نشست‌های «باب بگشا» نشست بیست و سوم: تبیین: داشته‌ها و کارکردهای او: دید استراتژیک (۶) سه‌شنبه ۱ اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۸  دریافت فایل pdf نشست جاری به نام همراه یاریگر من رفیقم، ره‌گشایم، باب بگشا، نزد من آ ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، مستمر، همه‌گاهی و استراتژیک با خدا   عنوان بحث باب بگشا بود، دقّ‌البابی ان‌شاءالله به خدا داشته باشیم؛ «من رفیقم رهگشایم باب بگشا نزد من آ». جمله‌ی پرپژواکی است که خدا در هستی طنین انداخته، ما شاید خیلی شنوای آن نباشیم. ان‌شاءالله که بتوانیم با کار خودمان و با تدقیق و تمرکز شنوایی مختلطی پیدا کنیم. نشست بیست و سوم هست، عنوان بحث «داشته‌ها و کارکردهای او، دید استراتژیک»، کماکان در پرانتز گشاده‌ای که مثل خود هستی گشاده است، ضرورت رابطه‌ی صاف‌دلانه، …

نشست بیست و سوم: تبیین: دید استراتژیک (۶) ادامه مطلب

اسکرول به بالا