سخنرانی‌ها

ادبیات دگرگونی شریعتی: مابین غلغله و زلزله

آنچه در ادامه می‌خوانیم سخنرانی هدی صابر در مراسم سی‌امین سالگرد شهادت دکتر علی شریعتی در حسینیه ارشاد (خرداد ۱۳۸۶) است که به موضوع ادبیات دگرگونی شریعتی پرداخته است. با توجه به فرارسیدن سالگرد شهادت دکتر شریعتی، انتشار متن مکتوب این سخنرانی نخست‌بار توسط وب‌سایت «در فیروزه‌ای» صورت می گیرد:«هر عنصر نو ورود به عرصه اندیشه و تفکر، هم زمانی گریزناپذیری را پیشاروی خود دارد. حضور و نمایانی، هم زمان است با موضع‌گیری و اثرگذاری. بی‌موضعی تقریبا ناممکن. انسان نوورود به عرصه و پهنه‌ی اندیشه و تفکر و ایده، در برابر چهار راهی طبیعی قرار دارد: چهارراه «چه کنم». اول راه، دفاع و حفاظت از وضع موجود. دوم راه، بی‌اعتنایی به وضع موجود. سوم راه، تفسیر وضع موجود و چهارم راه، تغییر وضع موجود …». 

«مصدق، یار هستی، یار بشر، یار ایران»

این گزیده از دستنویس شهید هدی صابر برای سخنرانی در سالگرد مرحوم دکتر مصدق انتخاب شده. بنام پروردگار بی‌خست بس بزرگوار در آستان بهار. چند متر آن‌ سوتر، در اتاق کنار هم‌قواره‌ای نهفته است. استخواندار، میاندار مردی آرمیده است. اتاقی که من نیز از درگاهی‌اش رو به سوی شما دارم، از موسپید پر است. موهایی که در آسیا سپید نشده است. مو سپید و مصدق‌دیده و من، کوچک، بی‌قواره و مصدق‌ندیده. مصدق ندیده‌ام، مصدق شنیده‌ام، مصدق خوانده‌ام و در ذهن، خاصه در وانفسا، سال‌ها با مصدق زیسته‌ام. نه در موضع سخنران، نه از موضع جهان‌دیدگان، از منظر دغدغه‌داران و باورداران نسبت به مصدق ماندگار، تکه بحثی ارائه می‌کنم.

آموزش عاشورا؛ دینامیسم سه‌گانه

درس عاشورا برای ما این است. خدا در مقام آموزش است و ما را آموزشی کرده. ما می‌توانیم آموزش بگیریم و آموزش بدهیم. آموزش عاشورا، دینامیسم سه‌گانه است. خدای سر طاقچه جریان‌های روشنفکری مذهبی، خدای کهکشان‌های جمهوری اسلامی، خدایی نیست که با ما در این میدان‌ها بیاید. چرا ما ایده دورانی نداریم؟ چرا نمی‌توانیم تاثیرگذار باشیم؟ چرا نمی‌توانیم کسی را بیانگیزانیم؟ چرا نمی‌توانیم خودمان را برانگیزیم؟ علتش این است که ارتباط ما با آن سر اصلی مثلث، ارتباط حداقلی است. نمی‌شود با یک خدای حداقلی، پروژه‌ی حداکثری پیش برد. خدا هم برای خودش وزنی دارد. سبک نیست که با تخیلات ما در پروژه‌ها بیاید. با برنامه، استراتژی، تئوری و انسجام ما در پروژه‌ها و پروسه‌های‌مان می‌آید. اگر نمی‌آید، [به خاطر این است که] ما در انسجام، سازماندهی و تئوری مشکل داریم. عاشورا، دینامسیم سه‌سر است؛ دینامیسم فرد؛ حسین. دینامیسم هستی و تاریخ. و دینامیسم «او».

وحدت نیروها و نیروهای اجتماعی جامعه

آنچه در پی می‌آید بحثی از شهید هدی صابر است که در تاریخ ۲۵ دی ماه  ۸۸ ارائه شده است. شهید صابر در این سخنرانی پس از توضیح روش بحث و پایۀ تئوریک و نمونه‌های موفق وحدت نیروها، به ملزومات وحدت نیروها در شرایط وقت جامۀ ایران می‌پردازد. صابر بر آن است که وحدت نیروها مرحله‌ی پایانی سیرهای قوام یافتگی و شاکله بندی و انسجام است؛ در کوتاه مدت، بحث پیوند خوردن نیروها ذهنی است اما ضرورت پیوند خوردن نیروهای سیاسی و اجتماعی متعین است. بخش دوم نشست به پرسش و پاسخ به حاضران تخصیص یافته است. تیترهای داخل متن و عبارات داخل کروشه از شهیدصابر نمی باشد و بعدا به آن اضافه گردیده است.

بازخوانی قیام عاشورا با نیم‌نگاهی به تحولات جاری

امام حسین، یک باور دارد؛ خبر دارد و خبرش هم این است که زاویه‌ی انحراف منفرجه‌ای از پروژه‌ی محمد و علی و مشایعت‌کنندگانش رقم خورده؛ من آمده‌ام آن زاویه‌ی انحراف را سر جای اولش ببرم. اصلاح را صورت بدهم. پیرو خبر، متنی هم داشته است. خودش هم متن بوده. متنی هم می‌آورد. اما جز این‌ها، مایه را هم می‌گذارد. آن مایه‌ای که خدا در سرفصل خلقت آدم گذاشت، انسان‌ها هم در فصل‌های تحولی تاریخ، آن مایه را مصرف کرده‌اند، امام حسین هم آن مایه را مصرف می‌کند. مایه‌ای که امام حسین می‌گذارد – نه به عنوان اینکه ما یک فرد مذهبی یا شیعه‌ هستیم؛ نه ـ مایه‌ای است که دوز آن دوز کیفی‌ای است؛ این مایه به همه رسیده است.

درنگی بر یک اثر

مهدی بازرگان“عنوان سخنان هدی صابر، پژوهشگر دینی، «درنگی بر یک اثر» بود. صابر پیش از طرح نظرات خود در خصوص کتاب لازم دید تا برای درک بهتر مجموعه مقالات و سخنرانی‌های مهندس بازرگان، از ویژگی‌های صاحب اثر سخن بگویدو وی بازرگان را «سرکش، کاونده، اهل غور، متن‌گرا و مأنوس با کتاب» توصیف کرد. «گرایش به متن» و «مستند‌سازی‌های علمی» از ویژگی‌های دیگری بود که صابر از آنها سخن گفت. استفاده از شعر ایرانی، حدیث، ادعیه و قرآن نمونه های مورد اشاره او بودند. صابر در ادامه صاحب اثر را در دو زنجیره و سلسله «تبریز» و «تعمیق» رهگیری کرد: خط تبریز (خط دستبرد) با کهنمویی، شعار، بازرگان و حنیف‌نژاد؛ و خط تعمیق ( میل به شیب) با طالقانی، حنیف‌نژاد و بازرگان قابل بررسی است.”

الگوی توسعه دو وجهی – مشارکتی؛ نمونه توسعه ملی

آنچه در ادامه می‌آید سخنرانی شهید هدی صابر در حسینیه ارشاد در تاریخ هشتم آبان‌ ۱۳۸۷ می‌باشد که در همایش «ضرباهنگ صد سال نفت» در حسینیه ارشاد ارائه شده است. شهید صابر در این سخنرانی الگوی اقتصاد و توسعه مرحوم دکتر محمد مصدق را مورد بررسی و تحلیل قرار داده  و بر آن است که دکتر مصدق در اقتصاد، اقتصاد بدون نفت و در سیاست، توسعه سیاسی را دنبال می‌کرده است و برای تحقق این برنامه، سه سازمان مرحله‌ای اشته است: در ابتدا فراکسیون، سپس جبهه و در نهایت دولت. متن کامل این سخنرانی با توجه به در پیش بودن سالگرد  درگذشت مرحوم مصدق و همچنین شصت و دومین سالگرد ملی شدن نفت در ایران بازنشر می‌گردد. سرتیتر مباحث افزوده شد

مصدق: بازیافت یک مدل تاریخی

آنچه در ادامه می‌خوانیم، سخنرانی شهید هدی صابر در دانشگاه اراک در تاریخ یکشنبه ۱۲ اسفند ماه ۸۶  است. این سخنرانی در قالب سلسله جلسات ماهیانه دانشجویان دانشگاه اراک به مناسبت بزرگداشت سالگرد درگذشت دکتر مصدق ایراد شده است. در میانه‌ی سخنرانی شهید صابر به سبب اخلال ایجادشده از سوی گروه‌های فشار، ایشان مجبور می‌شود بخش عمده‌ای از مباحث را در ده دقیقه خاتمه دهد. علاقه‌مندان می‌توانند بحث تفصیلی‌تر داشته‌های دکتر مصدق برای مبارزه احتماعی را در متن سخنرانی هدی صابر که در همایش «ضرباهنگ صد سال نفت» ایراد شده، با عنوان «الگوی توسعه دو وجهی – مشارکتی؛ نمونه توسعه ملی» مطالعه کنند. کلمات داخل کروشه و تیترهای بین متن توسط تنظیم‌کنندگان اضافه شده‌اند.

جامه‌دان پر و پیمان

درسی که ما از امام حسین می‌توانیم بگیریم، مشی‌ها در دوران می‌آید و می‌رود. بحث‌ها بر سر مشی امام حسین نیست، بحث سر شمشیر نیست، بحث سر سرنگون کردن این و آن نیست. بحث بر سر مکانیسم تحول است. مکانیسم تحول، ایده و عشق و روش و منش است و همه‌ی این‌ها در حقیقت مثل رباعی هستند. رباعی هم در ابتدا همین‌طور عنوان شد. سه مصرع هم‌وزن دارد، یک مصرع رها. هم‌وزن‌ها که ثابت هستند عشق و روش و منش است، آن چه رهاست، مشی است. یک روز این مشی و یک روز آن مشی؛ متناسب با شرایط و دوران پیش رو. پس تاکید بر امام حسین، صرفا تاکید بر مشی نیست.

دیروز و امروز جنبش دانشجویی

«آنچه در پی می‌آید گزارشی است از سخنرانی شهید هدی صابر در سالگرد روز دانشجو (۱۶ آذر) در دانشگاه تهران. در این سخنرانی شهید هدی صابر، با بررسی ادوار گوناگون تاریخی در جنبش دانشجویی از آغاز شکل‌گیری‌اش در ایران، به بررسی نقش این جنبش در فضای سیاسی جامعه و کشور در ادوار گوناگون پرداخته است. گرچه این گزارش اجمالی و کوتاه است، اما بازخوانی ادوار تاریخی جنبش دانشجویی در آستانه‌ی بازگشایی دانشگاه‌ها در مهرماه خالی از فایده نیست» .

دیروز، امروز و فردای جنبش دانشجویی

صابر: دانشجویان از وزن واقعی خود فاصله گرفته‌اند منبع: خبرگزاری ایسنا ـ پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۸۶ نشستی با عنوان “دیروز، امروز و فردای جنبش دانشجویی” بعد از ظهر روز چهارشنبه با حضور هدی صابر فعال سیاسی، مهدی غنی روزنامه‌نگار و مهدی امینی‌زاده از فعالان جنبش دانشجویی در دفتر مرکزی جامعه زنان انقلاب اسلامی برگزار شد. *** به گزارش ایسنا هدی صابر از فعالان سیاسی نیز طی سخنانی در این نشست گفت: خداوند عقل کل حاکم بر هستی و معمار آن است؛ بنابراین سنت‌های خدا در چارچوب و شاکله قرار می‌گیرد. یکی از سنن خداوند تجهیز است و هر جریان اجتماعی که در ایران به دنبال تغییر بوده است به رقم مشی‌های مختلف، سیر تجهیز را طی کرده است. در دهه …

دیروز، امروز و فردای جنبش دانشجویی ادامه مطلب

میزگرد آزادی بیان (برای دانشجویان بازداشت‌شده امیرکبیر)

منبع: خبرگزاری ایسنا ـ دوشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۸۶ میزگرد «آزادی بیان» با حضور جمعی از حقوقدانان و فعالان سیاسی، خانواده‌ی سه دانشجوی بازداشت‌شده‌ی دانشگاه امیرکبیر و برخی اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه) در محل کانون مدافعان حقوق بشر برگزار شد.به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ابتدای این نشست، مادر احسان منصوری (دانشجوی بازداشت‌شده‌ی دانشگاه امیرکبیر) با ابراز نگرانی از وضعیت فرزندش ابراز عقیده کرد: متاسفانه به جای رسیدگی به وضعیت فرزندان ما در کمیته‌ی انضباطی دانشگاه با دامن زدن به این قضیه عنوان شد که آن‌ها مرتکب جرم شده‌اند در حالی که خودشان نوشتن مطالب توهین‌آمیز در نشریات را انکار و این اقدام را محکوم کرده‌اند. مادر احسان منصوری با اشاره به دیدارهای خانواده‌ی …

میزگرد آزادی بیان (برای دانشجویان بازداشت‌شده امیرکبیر) ادامه مطلب

دانشگاه و چشم‌انداز آینده

 بعد از ظهر روز یکشنبه نشستی با عنوان «دانشگاه و چشم‌انداز آینده» از سوی شاخه دانشجویی جبهه مشارکت ایران اسلامی برگزار شد. در این مراسم که برخی فعالان سیاسی و دانشجویی از جمله اعضای شورای مرکزی جبهه‌ مشارکت ایران اسلامی، دفتر تحکیم وحدت(طیف علامه)، روزنامه‌نگاران و فعلان رسانه‌یی اصلاح‌طلب و برخی از خانواده‌های دانشجویان بازداشت شده حضور داشتند؛ افردای از جمله مصطفی تاج‌زاده، غلامعباس توسلی، هدی صابر، عباس عبدی، عبدالله رمضان‌زاده، علی‌اکبر موسوی خوئینی، فاطمه راکعی، سعید حجاریان، علی شکوری‌راد و … سخنرانی کردند و به ابراز عقاید خود پرداختند.

ناسیونالیسم اقتصادی و نسبت آن با منافع ملی

همایشی با عنوان «بررسی ناسیونالیسم اقتصادی و نسبت آن با منافع ملی اقتصادی در دوران کنونی» با حضور عزت‌الله سحابی، سعید شیرکوند و هدی صابر، ازسوی جامعه‌ی زنان انقلاب اسلامی برگزار شد. هدی صابر با اشاره به مدل دکتر مصدق برمبنای چند عنصر هویت ملی، اندیشیدن به بعد بین‌المللی، برنامه، مزیت‌شناسی و میدان‌شناسی، افزود: می‌شود بر اساس این عناصر یک مدل اقتصاد ملی تهیه کرد که حاوی ملزومات مشخص است که در وهله‌ی اول، باید یک وجه سیاسی داشته باشد؛ بخصوص کشور ما که دارای تنوع قومی زیاد است و اقوام را در اقتصاد ملی می‌توان مشارکت داد.  او با بیان این‌که وجه دوم این مدل وجه بین‌المللی است، گفت: نمی‌شود در این دوره از جهان تنفس بین‌المللی نداشت. در این شرایط از جهان همه باید عضو وتو شوند و اگر ما بخواهیم عضو شویم، دولت نباید در اقتصاد نقش این‌چنینی داشته باشد، نظام آزاد قیمت‌ها را خواهیم داشت، شرایط رقابت و…

از ۱۸ تیر ۷۸ تا ۱۶ آذر ۸۵

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) هدی صابر با شرکت در مراسمی با عنوان «از ۱۸ تیر ۷۸ تا ۱۶ آذر ۸۵» که توسط انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده مکانیک دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی به مناسبت روز دانشجو و روز سه‌شنبه برگزار شد، شرایط سال ۷۷ را شرایطی جنبشی عنوان و خاطرنشان کرد: این شرایط جنبشی را می‌توان از تحرکات طیف‌ها، مطبوعات مشاهده کرد. هدی صابر، معتقد است: در صورت نگاه به دانشگاه به شکل یک جزیره به یاس و ناامیدی خواهیم رسید. اما در صورت فراهم شدن شرایط روشن فکری اوضاع بسیار بهتر خواهد شد.

۱۶ آذر و نقش هویت در انجمن‌های اسلامی

هدی صابر:انجمن‌های اسلامی امروز نقطه اتصالی با عنصر تفکر ندارند منبع: خبرگزاری ایسنا ـ چهارشنبه ۸ آذر ۱۳۸۵ گردهمایی شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهر‌کرد با حضور تقی رحمانی و هدی صابر با موضوع «۱۶ آذر و نقش هویت در انجمن‌های اسلامی» برگزار شد. به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تقی رحمانی در این گردهمایی با بیان اینکه هویت حذف شدنی نیست، گفت: اساسا هویت با تعریف دیگری در برابر خود شروع می‌شود، هویت واقعیتی است که شاید برای مدتی پشت پرده بماند ولی به زودی خود را آشکار می‌کند.وی، با تاکید بر اینکه هویت را نمی‌توان نادیده گرفت و باید آن را فهمید، افزود: هویت نه در مقابل معرفت و نه در مقابل حقیقت قرار می‌گیرد.این فعال …

۱۶ آذر و نقش هویت در انجمن‌های اسلامی ادامه مطلب

رفیق ره‌گشا

آنچه در پی می‌آید متن کامل سخنرانی شهید هدی صابر در سالگرد درگذشت مرحوم آیت‌الله طالقانی در حسینیه‌ی ارشاد است که در شهریور ۱۳۸۵ ایراد شده است. این سخنرانی یکی از ماندگارترین سخنرانی‌های معلم شهید می‌باشد که دربردارنده‌ی جمع‌بندی مهمی از سوی شهید هدی صابر و آغاز مرحله‌ی جدیدی از زندگی مبارزاتی، فکری و اجتماعی ایشان است. در این سخنرانی شهید صابر تصریح می‌نماید که “ما هم راهی نداریم جز بازگشت به کتاب. مردان تغییر در ایران مردانی بودند که با کتاب زیستند. از کتاب منش بیرون آوردند. روش بیرون آوردند وسرود حیات. کتاب، کتاب مرگ نیست. خدا پاسبان گرزبدست سر چهار راه تاریخ مثل بیست و هفت ساله‌ی اخیر نیست. کتاب منشا حیات است.” متن کامل این سخنرانی در سالگرد درگذشت آیت‌الله طالقانی بازنشر می‌گردد 

چه باید کرد؟

متن پیش رو بحثی از شهید هدی صابر است که در دهه هشتاد ارائه شده است. تیترهای داخل متن و عبارات داخل کروشه از شهیدصابر نمی باشد و بعدا به آن اضافه گردیده است. عنوان بحث «چه باید کرد» می‌باشد که طی آن شهید صابر پس از بررسی انتقادی وضعیت جامعه روشنفکری و مجموعه نیروهای سیاسی، راهکارها و محورهایی نظیر تجهیز فردی، همیابی، بازگشت به عرصه مطالعه، تعیین جایگاه خود، تلفیق کار اجتماعی با سیاسی، حضور در متن، پروژه‌های کوچک و آموزش را برای خروج از وضع موجود و حرکت به وضعیت مطلوب ارائه می‌نماید.

سمینار نقد بازاندیشی گفتمان دینی

منبع: خبرگزاری ایسنا ـ سه‌شنبه ۲۷ دی ۱۳۸۴ سمینار «نقد و بازاندیشی گفتمان دینی» به مناسبت یازدهمین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان به همت بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان در حسینیه ارشاد برگزار شد. *** به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) هدی صابر طی سخنانی در این مراسم با اشاره به تحولات دهه‌ی اخیر که به گفته‌ی وی، ” علوم پایه راه را برای اعلام وجود علوم دیگر باز کرد” از این سال‌ها به عنوان سال‌هایی که امکان نظام‌مند و نهادمند شدن جهان در آن فراهم شده است، یاد کرد و با اشاره به وضعیت ایران در این دوران اظهار داشت: در این دوران ایران نظام‌یافته‌تر از گذشته می‌شود و از آن می‌توان به عنوان آغاز حیات گفتمان دینی …

سمینار نقد بازاندیشی گفتمان دینی ادامه مطلب

روش تفکر، حلقه مفقوده گفتمان دینی

سخنرانی زنده‌یاد هدی صابر در سمینار نقد و بازاندیشی گفتمان دینی – ۲۷ و ۲۸ دی ۱۳۸۴ – رَبِّ أَدْخِلْنِی مُدْخَلَ صِدْقٍ وَ أَخْرِجْنِی مُخْرَجَ صِدْقٍ. سلام دوستان و بزرگان، با کسب اجازه از بزرگان، به ویژه آقای مهندس سحابی. سنت خوبی را بنیاد [فرهنگی] بازرگان بنا نهاده مبنی بر اینکه بهانۀ تاریخی و مناسبت زمینۀ طرح نقد را فراهم کند. بحث را تحت عنوان «روش تفکر؛ از حلقه مفقوده‌های امروزین گفتمان دینی و نقش روش‌پردازانه بازرگان در ارتقای سطح گفتمان دینی در ایران» مطرح می‌کنم. ساختمان بحث سه‌عنصری است؛ مطلعی دارد؛ متنی و گلوگاهی. مطلع شامل یک گریز تاریخی به قصد ترسیم فضا است است. متن، طرح و بسط موضوع است و گلوگاه هم تلنگری به وضعیت اکنون جریان نواندیشی مذهبی.

اسکرول به بالا