گفتگوها

«راه استقلال»؛ حزبی که تأسیس نشد

لطف الله میثمی – شروع جلسات جمع ذکرشده، اندکی قبل از فوت مرحوم مهندس بازرگان بود. هنوز جلسات ما به خوبی شکل نگرفته بود که مهندس بازرگان فوت کردند. صحبت این بود که ما ‌می‌خواهیم حزبی به نام «استقلال» تشکیل دهیم؛ با این تحلیل که استقلال ایران در معرض خطر است. بعدا هم در خلال این جلسات قرار شد ما اسم آن حزبی را که قرار بود تشکیل شود «استقلال» بگذاریم. اولین جلسه با دوستانی مثل مهندس سحابی و هدی صابر برگزار شد. هدی را از قبل می‌شناختم، هر سال برای سالگرد شهادت حنیف‌نژاد (۴ خرداد) مراسم می‌گرفت. با آقای اشکوری، کرم میرزایی و رضا رئیسی هم از قبل آشنا بودیم. در خلال این جلسات هر کدام تحلیلمان را از وضعیت ایران مطرح کردیم.

گفت‌وگو با همسر هدی صابر در هفتمین سالگرد شهادت

هدی صابر، زندانی سیاسی و فعال ملی مذهبی، ۱۲ خرداد ۱۳۹۰ در زندان اوین و در اعتراض به مرگ مشکوک هاله سحابی در مراسم تشییع جنازه پدرش عزت‌الله سحابی اعتصاب غذای خود را آغاز کرد و در ۲۱ خرداد، پس از انتقال از زندان به بیمارستان مدرس در حالی‌که اخباری از ضرب و شتم او منتشر شده بود، درگذشت. در هفتمین سال‌گرد درگذشت هدی صابر، گفت‌گوی کوتاهی توسط سایت زیتون با فریده جمشیدی، همسر هدی صابر، انجام شده است. فریده جمشیدی در این گفت‌وگو تصریح می‌کند: «مرحوم هدی صابر روی ساده‌ زیستی تاکید بسیاری داشتند و اینکه آدم وابستگی صرف به کسی نداشته باشد را مهم می‌دانستند. منش مردانگی ایشان چه در ورزش چه در اقتصاد و چه در سیاست بسیار شاخص بود. در این زندان اخیر چهره هاى سرشناش در طبقه بالای بند ٣۵٠ اوین مستقر بودند ولی آقای صابر در طبقه پایین که امکاناتش کمتر بود ماندند چون احساس می‌کردند بچه‌ های پایین که گمنامند و به قولى کفِ خیابانىِ اند، در سه کنج قرار مى گیرند و فراموش مى شوند.» متن کامل این گفت‌وگو در ادامه می‌آید.

هدی صابر و رنج‌های اگزیستانسیالیستی‌اش

در میانه‌ی خرداد سال جاری بخت آن را داشتیم که ساعتی میهمان دکتر علیرضا رجایی باشیم. رجایی که این روزها به‌شدت درگیر درمان بیماری‌های باقی‌مانده از دوره‌ی زندان است و به‌لحاظ جسمی وضعیت مساعدی ندارد، با صمیمیت و بزرگواری دعوت ما برای شرکت در گفت‌وگو درباره‌ی شهید هدی صابر را پذیرفت و نکات دست اول و آموزنده‌ای را در این گفت‌وگو بازگو کرد. به گفته‌ی رجایی هدی صابر مخالف تبدیل شدن شورای فعالان ملی ـ مذهبی به حزب سیاسی بوده است، چراکه این جریان را مادون تشکیلات می دانسته است. از رجایی که در سال‌های آخر با هدی صابر بیشتر مصاحب بوده، در مورد تحلیل صابر از جنبش سبز پرسیدیم….

با همه مدارا می‌کرد

خانم فریده جمشیدى، همسر شهید هدى صابر مَرحمت فرمودند مصاحبه اى کوتاه را با ما انجام بدهند و ما را براى چند دقیقه همراه خودشان به تمام خاطرات دور و نزدیکى که گاه ذهن را چنگ مى زند و ناخودآگاه اشک را سرازیر مى کند، ببرند و به بازگویى تمام ناجوانمردى ها و نامروتى هایى که در حق همسر گرامى و خانواده عزیزشان رفته است بپردازند. فریده جمشیدی در این‌ گفت‌وگو تصریح می‌کند که چهار سال پس از شهادت صابر، «زندگى ما با تمام مشکلاتش هنوز جاریست و ما هم سرپا، چراکه زندگى من و آقاى صابر از اول هم بر روى ساده زیستى و بدون وابستگى صِرف به شخص یا نهادى پایه گذارى شد و الان هم خدا را شکر مراحل درمان بیمارى ام و زندگى بچه ها هم گواه این مطلب است. اگرچه کماکان در لحظه لحظه زندگى مان کمبود آقاى صابر حس میشود و طریقه رفتنشان ما را عذاب مى دهد، ولى با لطف خداىِ پاىِ کار بچه ها در این چهار سال اخیر در زندگى شخصى شان به موفقیت هاى علمى و تحصیلى دست پیدا کردند»

گفتگو با فیروزه صابر پیرامون اخلاق حرفه‌ای معلم شهید

سومین سالگرد شهادت هدی صابر، بار دیگری فرصتی شد برای گفتگو با خانم فیروزه صابر، خواهر و همکار این پژوهشگر و اندیشمند آزاده. در این گفتگو، خواهر معلم شهید در خصوص ویژگی‌های هدی صابر در عرصه‌ی کار و اخلاق حرفه‌ای و شغلی نکات قابل توجهی بیان کرده است. فیروزه صابر که دوره‌ای شش ساله در صدا و سیما و سال‌های متمادی در دهه‌ی پایانی حیات هدی صابر همکار وی بوده است، علاوه بر بیان سیر رویدادهای کاری هدی صابر، قواعد و سلوک شخصیتی این پژوهشگر برجسته را در حوزه‌ی حرفه‌ای به خوبی تشریح کرده است.  

گفتگو با همسر شهید صابر در سومین سالگرد عروج

در سومین سالروز عروج عارفانه‌ی شهید هدی صابر پای سخن همسر وی نشستیم تا وجوه دیگری از منش هدی صابر در زندگی و خانواده را بشناسیم. خانم فریده جمشیدی که طی تمامی سال‌های زندگی مشترک با صبوری، همراه و همدل هدی صابر بوده است، در این گفتگو پیرامون دیدگاه‌های هدی صابر در مسائل مربوط به حقوق زنان، مشارکت در کارهای منزل، سال‌های آغازین دوران دانشجویی و آشنایی و جزئیات دیگری از خصوصیات شخصیتی هدی صابر سخن گفته است.

گفتگو با خانم فریده جمشیدی، همسر شهید صابر

هیچ‌چیز نمی‌تواند کمبود آقای صابر را جبران کند

توضیح: با گذشت یک سال از پر کشیدن شهید هدی صابر، همسر و فرزندان ایشان به این هجران عادت نکرده‌اند. به رغم بی‌قراری حاصل از یادآوری خاطرات گذشته، همسر صبور این اندیشمند با سعه‌ی صدر و شکیبایی مثال‌زدنی، مصاحبه با یادنامه را می‌پذیرد و علی‌رغم اینکه در هنگام گفتگو و بیان خاطرات، چند مرتبه جریان گفتگو با گریستن‌های ایشان متوقف می‌شود، اما حاضر به قطع گفتگو نمی‌شوند و تا پایان مصاحبه همراه ما هستند. گفتگوی پیش رو در آستانه‌ی یکمین سالگرد شهادت هدی صابر با سرکار خانم فریده جمشیدی، همسر آقای صابر، صورت گرفته و متن پیاده‌شده‌ی آن از نظر خوانندگان محترم می‌گذرد.

گفتگو با خانم فیروزه صابر، خواهر شهید هدی صابر

هدی متاثر از  وجه »منش« آدم‌ها بود…

توضیح یادنامه: فیروزه صابر، خواهر شهید هدی صابر، از فعالان عرصه‌ی اجتماعی و مدنی است و در بخش مهمی از فعالیت‌های شغلی و اجتماعی برادرش با وی مشارکت داشته است. در دوران متاخر نیز هدی صابر در جایگاه مدیر عامل موسسه‌ای بود که پیش از آن فیروزه صابر مدیر و عضو هیات موسسش بود. در شرایطی که هنوز بسیاری از وجوه شخصیتی و منشی هدی صابر بر علاقمندان و شاگردان وی پنهان مانده است، بازخوانی و مرور برهه‌های مختلف زندگی این اندیشمند شهید توسط خواهر وی، می‌تواند بسیاری از زوایای منشی هدی صابر که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته را بازنمایاند. فیروزه صابر در این مصاحبه با حوصله و دقت به پرسش‌های یادنامه پاسخ داده و از افراد و رویدادهایی که در تبلور شخصیت و نظام فکری هدی صابر در طی دوران نوجوانی موثر بوده‌اند، سخن گفته است. ضمن تشکر از خانم فیروزه صابر به سبب مشارکت در گفتگو، توجه خوانندگان را به متن کامل و ویراسته‌ی آن جلب می‌نماییم.

گفتگو با حسین شاه حسینی

حرف‌های او، آزمایش یومیه‌ی ما است

 توضیح: حسین شاه‌حسینی از پیش‌کسوتان جبهه‌ی ملی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان تربیت بدنی و رئیس کمیته ملی المپیک در دولت مهدی بازرگان بوده است. این شخصیت ملی سپیدموی از آغاز جوانی در سلک یاران و هواداران دکتر مصدق بوده است. شهید هدی صابر در طی حیات خود به مناسبت‌های گوناگون ملی و ورزشی با حسین شاه‌حسینی، مصاحبت و همنشینی داشته است. در گفتگوی پیش‌رو در محضر حسین شاه‌حسینی بوده‌ایم تا محصول این همنشینی را از زبان وی بشنویم. در این گفتگو، آقای شاه‌حسینی برای نخستین بار بخش‌هایی از فعالیت‌های پژوهشی/ورزشی/مصدقی هدی صابر را بیان می‌کند که این گفته‌ها می‌توانند در شناخت منش و روش شهید صابر بسیار موثر باشند.

همسر شهید صابر: هدی در مظلومیت به شهادت رسید

 همسر هدی صابر: خودشان هم می دانند هدی در مظلومیت و ناجوانمردانه به شهادت رسید مژگان مدرس علوم منبع: وب‌سایت جرس ـ ۲۹ دی ۱۳۹۰   جرس: در حالیکه بیش از هفت ماه از به شهادت رسیدن هدی صابر پژوهشگر و فعال ملی- مذهبی می گذرد اما تاکنون پیگیری‌های خانواده و وکیل این زنده یاد مبنی بر رسیدگی به موارد اهمال و قصور و تعمد در رابطه با این حادثه به نتیجه‌ای نرسیده است. فریده جمشیدی همسر هدی صابر با بیان اینکه هنوز به نتیجه‌ای نرسیدیم و وکیل در حال پیگیری هستند به “جرس” می گوید: “حدود یکماه پیش به اصرار می خواستند پرونده را ببندند که وکیلمان شکایت کردند و پرونده به جریان افتاد و الان در دست اقدام …

همسر شهید صابر: هدی در مظلومیت به شهادت رسید ادامه مطلب

گفت‌وگو با تقی رحمانی: جان سخت روان (بخش دوم)

گفت‌وگو با تقی رحمانی ـ‌ بخش دوم منبع: چشم انداز ایران– شماره ۷۱ دی و بهمن ۱۳۹۰ متن زیر قسمت دوم از گفتگوی نشریه چشم انداز ایران با تقی رحمانی فعال ملی‌مذهبی است که به بررسی منش و اندیشه شهید هدی صابر اختصاص یافته است. تقی رحمانی در قسمت نخست این گفتگو که دو ماه پیش منتشر شد ابعاد شخصیتی و منشی شهید صابر را بررسی کرد و در قسمت دوم این مقاله نگاه راهبردی شهید صابر را نسبت به مسائل ایران توضیح داده است. در این گفتگو نگاه شهید صابر به مسائلی مانند توسعه، مذهب،آموزش و…تشریح شده است. متن کامل این گفتگو در زیر می آید   در شماره قبل منش و روش هدی صابر گفته شد، در این …

گفت‌وگو با تقی رحمانی: جان سخت روان (بخش دوم) ادامه مطلب

گفت‌وگو با تقی رحمانی: جان سخت روان (بخش نخست)

گفت‌وگو با تقی رحمانی ـ‌ بخش نخست منبع: چشم انداز ایران– شماره ۷۰ آبان و آذر ۱۳۹۰ چشم‌انداز ایران: ‌شما سال‌های زیادی با مرحوم صابر همراه بودید. بخصوص در این سال‌های آخر همراهی‌های بسیاری بین شما و مرحوم صابر وجود داشت. ایشان بسیار روی منش تأکید داشت. در شعری که از او به جا مانده و در نشریه چشم‌انداز ایران نیز پیشترها منتشر شده است هدی امروز را اینگونه به تصویر می‌کشد: در هم امروزی که عشق فرو کشیده، منش گمگشته و روش پر ریخته است هدی می‌گفت امروز منش گم گشته است. از دید او منش ثابت بود و در همه دوران تغییرناپذیر. همچنین شاگردان و دوستان هدی معتقدند که اولین ویژگی او منش بود. اگر ممکن است قدری …

گفت‌وگو با تقی رحمانی: جان سخت روان (بخش نخست) ادامه مطلب

گفتگو با همسر شهید صابر: ظرف دنیا برایش تنگ شده بود

در شرایطی که مدت اندکی از فقدان شهید هدی صابر می‌گذرد و خانواده و آشنایان و خویشان هنوز از این حادثه‌ی تلخ و دردناک، متاثر و اندوهگین هستند، یادآوری خاطرات گذشته و بازخوانی آنها برای خانم فریده جمشیدی، همسر این اندیشمند و معلم شهید، بسیار دشوار و جانکاه است؛ اما از سوی دیگر اگر این یادنامه پیام و سخن نزدیک‌ترین همراه و هم‌پیمان آقا هدی را در خود نداشت، ناقص و ابتر می‌بود. به همین دلیل، نزد خانواده‌ی مقاوم و صبور صابر رفتیم و آنها نیز بزرگوارانه و با حوصله و تحمل پاسخ سوال‌های ما را دادند.

گفتگو با رضا علیجانی: جانش را بر عهدش گذاشت

گفتگو با رضا علیجانی پیرامون اندیشه و عمل اجتماعی شهید هدی صابر توضیح ضروری یادنامه: هنگام تدوین بخش‌های این یادنامه، تصمیم بر آن شد که یکی از بخش‌ها را به گفتگو با اندیشوران و بزرگان روشنفکری مذهبی اختصاص دهیم تا خوانندگان از نظرات این چهره‌های برجسته نیز بهره‌مند گردند. در همین راستا سوالاتی تنظیم و برای بزرگان ملی ـ مذهبی ارسال شد. متاسفانه به سبب محدودیت‌ توان ما و شرایط موجود داخل کشور که ارتباط و تعامل را با مانع و دشواری مواجه می‌سازد، امکان گفتگو با تمامی اندیشمندان و بزرگان روشنفکری مذهبی برای‌مان مقدور نگردید. تلاش کردیم این خلاء را با گنجاندن سخنرانی‌ها، مقالات و پیام‌های این پیش‌کسوتان پر کنیم، اما روشن است که هنوز کمبودها بسیارند. لازم است در آغاز …

گفتگو با رضا علیجانی: جانش را بر عهدش گذاشت ادامه مطلب

گفتگو با یوسفی اشکوری: اسلام او، اسلام وفا و منش بود

گفتگو با حسن یوسفی اشکوری پیرامون اندیشه و عمل اجتماعی شهید هدی صابر توضیح ضروری یادنامه: هنگام تدوین بخش‌های این یادنامه، تصمیم بر آن شد که یکی از بخش‌ها را به گفتگو با اندیشوران و بزرگان روشنفکری مذهبی اختصاص دهیم تا خوانندگان از نظرات این چهره‌های برجسته نیز بهره‌مند گردند. در همین راستا سوالاتی تنظیم و برای بزرگان ملی ـ مذهبی ارسال شد. متاسفانه به سبب محدودیت‌ توان ما و شرایط موجود داخل کشور که ارتباط و تعامل را با مانع و دشواری مواجه می‌سازد، امکان گفتگو با تمامی اندیشمندان و بزرگان روشنفکری مذهبی برای‌مان مقدور نگردید. تلاش کردیم این خلاء را با گنجاندن سخنرانی‌ها، مقالات و پیام‌های این پیش‌کسوتان پر کنیم، اما روشن است که هنوز کمبودها بسیارند. لازم …

گفتگو با یوسفی اشکوری: اسلام او، اسلام وفا و منش بود ادامه مطلب

گفتگو با دکتر حسین رفیعی:با همه نقّادانه برخورد می‌کرد

گفتگو با دکتر حسین رفیعی پیرامون اندیشه و عمل اجتماعی شهید هدی صابر: با همه نقّادانه برخورد می‌کرد  توضیح ضروری یادنامه: هنگام تدوین بخش‌های این یادنامه، تصمیم بر آن شد که یکی از بخش‌ها را به گفتگو با اندیشوران و بزرگان روشنفکری مذهبی اختصاص دهیم تا خوانندگان از نظرات این چهره‌های برجسته نیز بهره‌مند گردند. در همین راستا سوالاتی تنظیم و برای بزرگان ملی ـ مذهبی ارسال شد. متاسفانه به سبب محدودیت‌ توان ما و شرایط موجود داخل کشور که ارتباط و تعامل را با مانع و دشواری مواجه می‌سازد، امکان گفتگو با تمامی اندیشمندان و بزرگان روشنفکری مذهبی برای‌مان مقدور نگردید. تلاش کردیم این خلاء را با گنجاندن سخنرانی‌ها، مقالات و پیام‌های این پیش‌کسوتان پر کنیم، اما روشن است …

گفتگو با دکتر حسین رفیعی:با همه نقّادانه برخورد می‌کرد ادامه مطلب

گفتگو با مهندس میثمی:الگویش حنیف‌نژاد بود

گفتگو با مهندس لطف الله میثمی پیرامون اندیشه و عمل اجتماعی شهید هدی صابر توضیح ضروری یادنامه: هنگام تدوین بخش‌های این یادنامه، تصمیم بر آن شد که یکی از بخش‌ها را به گفتگو با اندیشوران و بزرگان روشنفکری مذهبی اختصاص دهیم تا خوانندگان از نظرات این چهره‌های برجسته نیز بهره‌مند گردند. در همین راستا سوالاتی تنظیم و برای بزرگان ملی ـ مذهبی ارسال شد. متاسفانه به سبب محدودیت‌ توان ما و شرایط موجود داخل کشور که ارتباط و تعامل را با مانع و دشواری مواجه می‌سازد، امکان گفتگو با تمامی اندیشمندان و بزرگان روشنفکری مذهبی برای‌مان مقدور نگردید. تلاش کردیم این خلاء را با گنجاندن سخنرانی‌ها، مقالات و پیام‌های این پیش‌کسوتان پر کنیم، اما روشن است که هنوز کمبودها بسیارند. …

گفتگو با مهندس میثمی:الگویش حنیف‌نژاد بود ادامه مطلب

رضا علیجانی: مرگ هدی، نماد یک اعدام خاموش بود

 گفت‌وگوی رادیو کوچه با رضا علیجانی ـ به‌نظر من صابر همان‌طور که از اسم‌اش هم معلوم است، به‌شدت آدم تلاش‌گر و صابری بود. شخصیت‌اش برایم عجیب بود، طبیعت‌اش مهربان و در عین‌حال خیلی دقیق و با ادبیات خاص خودش بود. او هم شخصن ورزشکار بود و هم در مورد ورزش تحقیق کرده بود. وی یک انسان همه‌جانبه‌ و در جامعه‌شناسی اقتصاد، پژوهش‌گر و نویسنده بود. وی هم‌چنین در حوزه‌های تاریخی، پژوهش می‌کرد. مسوول سرویس اقتصادی مجله «ایران فردا بود» بود. من در زمینه صداقت صابر اگر بخواهم خیلی خلاصه بگویم، عملش طبق همان که می‌اندیشید و از ذهنش می‌گذشت، بود و فکر و عملش همان‌طور که خودش حساسیت داشت، یکی‌ بود. فکر می‌کنم صابر منش و اخلاق، مرام و معرفتی که ما در فرهنگ پهلوانی ایران داریم، را داشت و پهلوانانه رفت.

گفتگو با دکتر رئیس دانا: بسیار بی‌ادعا و پرکار بود

منبع: سایت رادیو ندا ـ ۲۴ خرداد ۱۳۹۰ دکتر فریبرز رئیس دانا در گفتگویی که با رادیو ندا انجام داده به توضیح و تشریح منش و شخصیت هدی صابر از رهگذر سابقه‌ی آشنایی با این اندیشمند شهید می‌پردازد و نکات قابل توجهی از فعالیت‌ها و نحوه‌ی مواجهه‌ی شهید صابر با گرایش‌های فکری دیگر را بیان می‌کند. دریافت فایل صوتی این گفتگو

اسکرول به بالا