مصاحبه‌ها

تحولات جهانی توسعه و موانع ملی ایران

مصاحبه‌ای که در پی می‌آید، در سال ۱۳۸۹ در دوماهنامه چشم‌انداز ایران منتشر گردیده و طی آن، شهید هدی صابر به بیان دیدگاه‌های خود در خصوص توسعه در جهان امروز و موانع آن در جامعه ایرانی پرداخته است. در بخشی از این مصاحبه آمده: «زمینی شدن و کم هزینه شدن قدرت، پادزهر تقدس قدرت و هزینه­های ناشی از آن در ایران است. اکنون جثّه رانت، بس عظیم­تر و لایه­های آن بس ضخیم­تر شده است. ماه قبل بانک مرکزی چنین گزارش داد که ۱۰۰۰ مؤسسه اعتباری در ایران فعالیت می­کنند. اینان که­اند و چه­اند؟ عموماً بدون مجوز و در کادر درون حاکمیت­اند. بیرون از این کادر که می­تواند موسسه اعتباری راه‌اندازی کند؟ از سویی در کادر واگذاری­ها و کارسپاری­هایی چون مخابرات، صدرا، عسلویه و حتی پروژه­های عمرانی خرد شهری، رانت ماهیت نظامی پیدا کرده است.». متن کامل این مصاحبه را در ادامه می‌خوانیم.

تجربه‌ی اجتماعی مشروطه‌ی ایران

مقارن با سالگرد صدور فرمان مشروطه، مصاحبه‌ی صورت‌گرفته با شهید هدی صابر توسط نشریه‌ی آیین بازنشر می‌گردد. در مقدمه‌ی این مصاحبه می خوانیم: «مشروطه در صد و یک سالی که گذشت به بسیاری از ابهامات و سوالات پاسخ داد، اما کماکان سوالان بی‌پاسخ این واقعه‌ی تاریخی، زمینه‌ی تحقیق محققین و پژوهشگرانی است که این برهه از تاریخ را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهند. هدی صابر از جمله پژوهشگرانی است که تاریخ نهضت مشروطه و جنبش‌های معاصر ایران را به دقت و حوصله مورد بازبینی قرار داده است. از این رو برخی از پرسش‌های پیرامون مشروطه را با او در میان می‌گذاریم تا از این رهگذر بدانیم آیا مشروطه نیاز مردم ایران بود؟ آیا این نیاز در جامعه‌ی وقت عمق پیدا کرد؟ پیشروان نهضت در این باره نقشی ایفا کردند؟ و … به موجب پاسخ به این سوالات، صابر فرازهای مهمی از این نهضت را مرور کرد تا بتواند پاسخی جامع ارائه دهد. او در پایان نیز نتایج این بحث را در جنبش اصلاحات به کار بست و نشان داد که بسیاری از اتفاقات جنبش اصلاحی در سال ۱۳۷۶ مشابه جنبش مشروطه در سال ۱۲۸۵ است».

هدی صابر از احکام صادره برای ملی- مذهبی‌ها انتقاد کرد

منبع: خبرگزاری ایسنا ـ جمعه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۲  هدی صابر به تشریح دلایل صدور حکم محکومیت برای ملی – مذهبی‌ها پرداخت. این متهم ملی – مذهبی که به دنبال حکم قاضی شعبه‌ی ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ۱۰ سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده است در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی ایسنا اظهار داشت: حدود ۱۳ ماه است که از آخرین محاکمه‌ی ما می‌گذرد و در واقع یک فاصله‌ی ۱۳ ماهه بین آخرین محاکمه و اعلام حکم پیش آمد. هدی صابر زمان اعلام حکم و تقارن آن با قطعی شدن حکم متهمان نهضت آزادی را از نظر ملی – مذهبی‌ها نوعی قدرت نمایی خواند و ادعا کرد:‌ جریانی با انگیزه مشخص سیاسی در سال ۷۹ …

هدی صابر از احکام صادره برای ملی- مذهبی‌ها انتقاد کرد ادامه مطلب

تلاشی راهبردی در عرصه‌ی اجتماعی دین

گفتگوی نشریه‌ی چشم‌انداز ایران با هدی صابر منبع: چشم‌انداز ایران ـ شماره‌ی ۱۹ – فروردین و اردیبهشت ۱۳۸۲ دریافت فایل اصلی مقاله (pdf)   چشم انداز ایران: در شرایطی که برخی جریان‌های متنفذ سیاسی، سکولاریسم و لائیسم را خطرناک می‌دانند، چرا در صدد حذف نیروهایی که هویت ملی و مذهبی دارند،‌ برآمده‌اند. آیا دغدغه‌‌های سیاسی بر دغدغه‌های بینشی غلبه دارد و یا نوع تفکر دینی ملی ـ مذهبی را خطرناک می‌بینید؟ هر دو ملاحظه وجود دارد، یعنی هم غلبه‌ی دغدغه‌ی سیاسی و ماندگاری بر ملاحظات ایدئولوژیک و ارزشی قابل دقّت است و هم خطرناک‌تر تلقی‌کردن این قرائت از مذهب نسبت به سکولاریسم، مبنای برخورد با ملی ـ مذهبی را این‌طور می‌بینم که جریان متنفّذی که در پرسش از آن یاد …

تلاشی راهبردی در عرصه‌ی اجتماعی دین ادامه مطلب

ملی ـ مذهبی: دوران وحدت در عین تضاد

گفتگوی نشریه‌ی چشم‌انداز ایران با هدی صابر منبع: چشم‌انداز ایران ـ شماره‌ی ۱۸- بهمن و اسفند ۱۳۸۱ دریافت فایل اصلی مقاله (pdf) چشم‌انداز ایران: برای طیف ملی ـ مذهبی که از گرایش‌های مختلف نیز برخوردارند، چه نقاط مشترکی قائل هستید؟  واژه ملی ـ مذهبی بعد از دوم‌خرداد پردازش شد و در ادبیات سیاسی جامعه‌ی ما وارد شد. این واژه ریشه‌ی تاریخی دارد و قبل از دوم‌خرداد به‌طور حداقلی تئوریزه شده بود. پیشینه‌ی تاریخی واژه‌ی به بعد از شهریور ۱۳۲۰ برمی‌گردد، که با توجه به پاره‌شدن تور پلیسی ـ نظامی سال‌های ۱۳۰۴ تا ۱۳۲۰ و فروپاشی شیرازه‌ی نظم تحمیلی رضاخانی، جامعه‌ی ایران همزمان وارد فازهای مختلفی شد؛ فازهای حزبی، صنفی، فکری و پارلمانی. در این میان فاز فکری یک بستر عمومی …

ملی ـ مذهبی: دوران وحدت در عین تضاد ادامه مطلب

گفت‌وگو با چندتن از متهمان ملی ـ مذهبی درباره شایعه صدور حکم

دادگاه انقلاب در مواجهه با شایعه‌ صدور حکم، عکس‌العملی نشان نداده است منبع: خبرگزاری ایسنا ـ جمعه ۲۲ آذر ۱۳۸۱ خبرگزاری دانشجویان ایران پیرامون درج اخباری مبنی بر صدور حکم برای متهمان پرونده‌ی ملی ـ مذهبی‌ها نظر چند تن از آنان را در این باره جویا شد.  عزت‌الله سحابی از متهمان این پرونده که بر اساس برخی شایعات، محکوم به ۱۷ سال حبس شده است، در این باره گفت: تاکنون حکمی به من و وکیلم ابلاغ نشده است، ولی این میزان حکم را از برخی منابع موثق شنیده‌ام. در صورت صحت، چاره‌ای جز تسلیم و رضا نداریم. هدی صابر، یکی از متهمان پرونده‌ی ملی ـ مذهبی‌ها در تشریح روند رسیدگی به پرونده‌ی خود گفت: دادگاه رسیدگی به اتهامات من از …

گفت‌وگو با چندتن از متهمان ملی ـ مذهبی درباره شایعه صدور حکم ادامه مطلب

مصاحبه درباره‌ی حکم صادره برای پرونده‌ی ملی ـ مذهبی‌ها

هدی صابر : احکام اخیر این تصویر را به ذهن متبادر می‌کند که «کله قند را نه با قندشکن که با پتک می‌شکنند» منبع: خبرگزاری ایسنا ـ شنبه ۱۹ مرداد ۱۳۸۱ آرای اعلام شده‌ی اعضای نهضت آزادی ایران و برخی فعالان ملی ـ مذهبی در شهرستان‌ها نشان‌گر آغاز مرحله‌ی دوم روند “حذف” نیروهای ملی ـ مذهبی از عرصه‌ی جامعه‌ی فکری ـ سیاسی ایران است. روندی که مرحله‌ی نخست آن در ماه‌های انتهایی سال ۷۹ و آغازین روزهای سال ۸۰ رقم خورد. هدی صابر، عضو تحریریه‌ی نشریه‌ی توقیف شده‌ی ایران فردا در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا درباره‌ی احکام اخیر افزود: اقدام به دستگیری‌های جمعی و گسترده‌ی فعالان در مرحله‌ی اول و اعلام آرا در این مرحله بس فراتر از عوامل حقوقی، …

مصاحبه درباره‌ی حکم صادره برای پرونده‌ی ملی ـ مذهبی‌ها ادامه مطلب

اسکرول به بالا