اخبار، رویدادها، گزارش‌ها

به تمرین مکرر نیاز داریم!

فیروزه صابر- ماهیت اقتدارطلبانه و انحصارگرایانه حکومت، آسیب‌هایی به جامعه زده که بحرانش برای همه ما عیان است، آنچه که حکومت تاکنون انجام داده بویژه در جامعه زنان، حقارت، خشونت و صدمه جدی به منزلت اجتماعی زن و کل جامعه بود اما درباره زنان پر رنگ‌تر بود. اما با کنشگری فعالان مدنی حقوق زنان، ترَک‌های دیروز در حاکمیت امروز به گسل تبدیل شده است. هاله هم در همین مسیر جان شیرینش را در مراسم خاکسپاری پدر و به بهانه داشتن عکس پدر ناجوانمردانه، از دست داد. ما فکر می‌کنیم که حکومت باید این کارها را بکند و باید خودمان را آماده کنیم برای حکومت آتی که این رفتارهای مدنی را داشته باشیم اما لازم است در هر جمع کوچکی با هر ارزش افزوده‌ای این رفتارها جای خودش را باز کند، ما به تمرین مکرر نیاز داریم.

گزارش دوازدهمین سالگرد پرواز سحابی‌ها و هدی صابر

دوازدهمین سالگرد درگذشت عزت‌الله سحابی و شهادت هاله سحابی و هدی صابر، عصر آدینه دوازدهم خرداد در کانون توحید برگزار شد. فیروزه صابر، ضمن ارائه آمارهایی از بحرانهای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی حاکم بر ایران ابراز داشت: ماهیت اقتدارطلبانه و انحصارگرایانه حکومت، آسیب‌هایی به جامعه زده که بحرانش برای همه ما عیان است، آنچه که حکومت تاکنون انجام داده بویژه در جامعه زنان، حقارت، خشونت و صدمه جدی به منزلت اجتماعی زن و کل جامعه بود اما درباره زنان پر رنگ‌تر بود. وی افزود: اما با کنشگری فعالان مدنی حقوق زنان، ترک‌های دیروز در حاکمیت امروز به گسل تبدیل شده است. هاله هم در همین مسیر جان شیرینش را در مراسم خاکسپاری پدر و به بهانه داشتن عکس پدر ناجوانمردانه، از دست داد.

گرامیداشت نهمین سالگرد شهادت هدی صابر بر مزار وی

در نهمین سالگرد شهادت هدی صابر، هرچند به دلیل شرایط همه‌گیری کرونا امکان برپایی مراسم سالیانه فراهم نشد، مزار وی محل رجوع علاقمندان این اندیشمند و فعال اجتماعی بوده و گل‌آذین شد. یادش گرامی و راهش ماندگار و پویان باد. 

  • از ‌نسل لاله، همزاد سروم / در باورم بود، هر آنچه کردم
  • سرخی در آنگه، رنگ زمان بود / همراه خورشید، در آسمان بود
  • اما زمانه، زیر و زبر شد / رنگ حقیقت، رنگ دگر شد
  • آن رسم من بود، اکنون تو برپا / گل مانده با ما
  • بمان همین‌جا، بمان همین‌جا / بخوان همین‌جا، بخوان همین‌جا 

مراسم نهمین سالگرد شهادت هدی صابر برگزار شد

مراسم نهمین سالگرد شهادت هدی صابر عصر روز چهارشنبه به صورت مجازی برگزار شد. در این مراسم که به صورت لایو اینستاگرام اجرا شد،ابتدا فیروزه صابر (خواهر شهید صابر) نام و یاد شهدای خردادماه را گرامی داشت. سپس دکتر علیرضا رجایی ـ فعال ملی مذهبی ـ با موضوع «همگرایی و واگرایی نیروهای سیاسی در ایران»  به ایراد سخنرانی پرداخت. در ادامه یکی از قطعات شعر هدی صابر با عنوان «پر یادگار» و با مطلع «بالنده سروده مرا  در آستانۀ اوج به اسارت گرفتند» توسط فیروزه صابر قرائت شد. در بخش بعدی دکتر احسان شریعتی (پژوهشگر-مدرس فلسفه-علوم اجتماعی، و فعال مدنی) با موضوع «هدی صابر، نمونه‌ی کُنش‌گری چندساحتی (فرهنگی، اجتماعی، سیاسی)» به سخنرانی پرداخت. فیروزه صابر در مقدمه این مراسم چنین گفت:

پخش زنده یادبود نهمین سالگرد پرواز هدی صابر با حضور علیرضا رجایی و احسان شریعتی

با توجه به شرایط فاصله‌گذاری اجتماعی، یادبود نهمین سالگرد پرواز هدی صابر با سخنرانی علیرضا رجایی و احسان شریعتی به صورت آنلاین و از طریق پخش زنده در اینستاگرام برگزار خواهد شد. «همگرایی و واگرایی نیروهای سیاسی در ایران» عنوان سخنرانی دکتر علیرضا رجایی ـ فعال ملی مذهبی ـ  خواهد بود. همچنین احسان شریعتی ـ پژوهشگر-مدرس فلسفه-علوم اجتماعی، و فعال مدنی ـ با موضوع «هدی صابر، نمونه‌ی کُنش‌گری چندساحتی (فرهنگی، اجتماعی، سیاسی)» به ایراد سخنرانی خواهد پرداخت. این یادبود در روز چهارشنبه  ۲۱ خرداد ساعت ۶ بعد از ظهر از طریق پخش زنده از اینستاگرام@firouzehsaber برگزار می‌شود.

برنامه‌ریزی در ایران از نگاه هدی صابر

جلسه «معرفی و نقد کتاب پنجاه سال برنامه‌ریزی در ایران» اثر «هدی صابر» را با حضور فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی، محمدجواد زاهدی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه پیام‌نور و حسین سراج‌زاده، عضو هیات علمی جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی در دانشکده علوم‌اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. در این جلسه، سراج‌زاده با بیان اینکه آشنایی من با مرحوم صابر به ۳۸سال پیش برمی‌گردد، گفت: به‌عنوان پژوهشگر با ایشان در برنامه تولیدی صداوسیما به‌نام «اقتصاد ما» همکاری داشتم. برنامه پربیننده‌ای که هر هفته با رویکردی واقع‌بینانه، تخصصی و انتقادی به مسایل مختلف می‌پرداخت.

گردهمایی در دانشگاه تهران به یاد «هدی صابر»

انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری گروه جامعه‌شناسی توسعه و دگرگونی‌های اجتماعی جلسه «معرفی و نقد کتاب پنجاه سال برنامه‌ریزی در ایران» اثر «هدی صابر» را با حضور فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی، محمدجواد زاهدی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه پیام‌نور و حسین سراج‌زاده، عضو هیات علمی جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی در دانشکده علوم‌اجتماعی دانشگاه تهران برگزار کرد.

رونمایی فروپاشی، برکناری پر هیاهو

فیروزه صابر ـ همزمان با هشتمین سال پرواز هدی صابر، کتاب «فروپاشی» او (که به تازگی چاپ و برخوردار از هم مجوز چاپ و هم پخش است)، در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه رونمایی شد. انتخاب این مکان، نخست تناسب دانشکده اقتصاد به عنوان محل نقد و نظر و تعمیق فکری و اندیشه ورزی در حوزه اقتصاد است و دیگر، محل تحصیل و فارغ التحصیلی و فعالیت‌های علمی هدی، با استادانی آشنا با او و معتقد به توسعه ظرفیت‌های فکری دانشجویان به ویژه نسلی که از نزدیک با پدیده‌های تاریخی همچون فروپاشی رژیم پهلوی و دلایل بروز انقلاب عمیقا و همه جانبه آگاه نیستند. 
کتاب با شیوه از «بیرون» به «درون»، شرایط جهانی دهه ۱۹۷۰ را تشریح و با ورود به ایران، موقعیت رژیم شاه را بررسی می‌کند. نگاه به درون همراه با بحران‌ها، تضادها و ناکامی‌هایش است. یقینا با این شناخت، دکتر حسن طایی رییس دانشکده اقتصاد به رونمایی باور داشت و همه جانبه از آن حمایت کرد. 

نسبت به نقض استقلال دانشگاه نگرانیم

ما جمعی از اعضای سابق انجمن اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی بعد از برکناری دکتر طایی از ریاست دانشکده اقتصاد به خاطر برگزاری مراسم رونمایی از کتاب شادروان هدی صابر، نگرانی خود را از دخالت نهادهای غیر مسئول در این دانشگاه اعلام میکنیم.به رغم ادعای آقای دکتر سلیمی مبنی بر اینکه برکناری ریاست دانشکده اقتصاد، ارتباطی به برنامه یاد شده نداشته، تاکید می کنیم این برکناری با برگزاری این مراسم مرتبط بوده، به خصوص اینکه در چند روز گذشته، رسانه های وابسته به جریان راست افراطی از حضور دکتر سعید مدنی در این برنامه ابراز نارضایتی کرده بودند. در این مورد به گزارش خبرگزاری فارس با عنوان “پشت پرده حضور محکومان امنیتی در دانشگاه علامه چه کسانی هستند؟” استناد می کنیم که در آن این پرسش مطرح شده بود:

گزارش جماران از مراسم رونمایی کتاب «فروپاشی»

فرشاد مؤمنی در مراسم رونمایی از کتاب «فروپاشی» گفت: می‌خواهم بحث خود را این‌گونه آغاز کنم و بگویم به خانه دوم هدی خوش آمدید. برگزاری این جلسه به تقاضای گروه توسعه و برنامه‌ریزی دانشکده اقتصاد در دستور کار قرار گرفت و شاید مهم‌ترین دلیل آن هم ارزش‌های بزرگی است که در این کتاب وجود دارد و من سعی می‌کنم با زمانی که در اختیار دارم به گوشه‌هایی از آن اشاره کنم. وی افزود: ما در دهه ۱۳۷۰ این توفیق را داشتیم که در گروه توسعه و برنامه‌ریزی یک سلسله نشست‌های هفتگی را تحت عنوان کارگاه آموزشی توسعه برای ایران برگزار کنیم که تعدادی از مشاهیر و اندیشه‌ورزان دغدغه‌دار ایران در آن جلسات شرکت می‌کردند و ایده‌ها، نکته‌ها و نتایج تحقیقات خود را ارائه می‌دادند و قابل ذکر است که یکی از اعضای ثابت‌قدم آن جمع مرحوم زنده‌یاد هدی صابر بود.

گزارش ایبنا از نشست رونمایی کتاب «فروپاشی»

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- تالار همایش دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، عصر چهارشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ میزبان نشستی بود که نمی‌شد آن را یک رونمایی کتاب ساده نامید. آن تالار در آن روز میهمانی غایب داشت. میهمانی که سال‌ها پیش درس اقتصاد را پشت نیمکت‌های دانشکده اقتصاد علامه خوانده بود و حالا چند سالی بعد از آنکه خودش دیگر در میان ما نیست، انتشار کتابی از او یاد و نامش را یک روز پس از سالروز درگذشتش دوباره زنده کرده بود. آن‌گونه که مجری مراسم در ابتدای سخنانش گفت، هدی صابر، پژوهشگر حوزه اقتصاد و فعال مدنی، کتاب «فروپاشی؛ نگاهی به درون رژیم شاه» را حدود ۳۷ سال پیش نوشته و آن‌گونه که یکی از سخنرانان مراسم، فرشاد مومنی گفت، صابر هنگامی که ۲۲ یا ۲۳ سال داشته این کتاب را نگاشته است. 

گزارشی از مراسم هشتمین سالگرد شهادت هدی صابر

هشتمین سالگرد شهادت هدی صابر روز جمعه ۲۴ خرداد در مزار این اندیشمند و فعال اجتماعی در قطعه ۱۰۰ بهشت زهرا برگزار شد. در این مراسم که با حضور جمعی از علاقمندان و خانواده هدی صابر جریان داشت، مینو مرتاضی لنگرودی به ارائه بحث پرداخت. در ابتدای مراسم ابوطالب آدینه‌وند بحث دکتر علیرضا رجایی با عنوان «جان شیفته» را قرائت کرد که خلاصه آن به این شرح است: «دشوار است که جهان پاره‌پاره و از هم گسسته در یگانگی روح و ایمانی تک‌افتاده به وحدت برسند. این یک بیان شاعرانه یا رمانتیسم نیست. توضیحی است از یکی از مقاطع تاریخ امروز ایران. تلاش انقلابیان مشروطه و جان‌فشانی‌های محله‌ی امرخیز تبریز برای تعریف نظم و جهانی دیگرگون بازتابی از تلاش برای به تحرک درآوردن ویرانی‌های سرزمین ما بود. دهه‌های بعد بنیانگذاران سازمان‌های سیاسی بدون توجه به واقعیت در پی چشم‌انداز نبودند…»

هشتمین سالگرد پرواز هدی صابر جمعه ۲۴ خرداد برگزار می‌شود

هشتمین سالگرد پرواز هدی صابر جمعه ۲۴ خرداد در مزار ـ بهشت زهرا قطعه ۱۰۰ ـ برگزار خواهد شد. این مراسم به روال معمول هر سال مقارن با سالگرد عروج شهادت‌گونه هدی صابر با حضور دوستداران و علاقمندان و خانواده برگزار می‌شود.  روز چهارشنبه ۲۲ خرداد نیز همزمان با سالگرد پرواز هدی صابر، مراسم رونمایی از کتاب «فروپاشی» تالیف هدی صابر که به تازگی توسط انتشارات پارسه منتشر شده، در دانشکده اقتصاد دانشاه علامه برگزار شد. در این مراسم که فرشاد مومنی و سعید مدنی به ایراد سخنرانی پرداختند، جمع وسیعی از دوستداران هدی صابر، دانشجویان و اساتید و پژوهشگران اقتصاد و علوم انسانی حضور یافتند. 

انتشار و رنمایی کتابی از هدی صابر: دانشگاه علامه میزبان «فروپاشی»

فرشاد مومنی عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و سعید مدنی پژوهشگر حوزه جامعه‌شناسی در مراسم رونمایی کتاب «فروپاشی» سخنرانی خواهند کرد. به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) روز چهارشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ از ساعت ۱۷ و ۳۰ دقیقه دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی میزبان نشست رونمایی کتاب «فروپاشی؛ نگاهی به درون رژیم شاه بحران‌ها، تضادها و ناکامی‌هایش» خواهد بود. کتاب «فروپاشی» حاصل پژوهش‌ها و تاملات هدی صابر در زمینه‌ علل و عوامل فروپاشی رژیم پهلوی است و از جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی به این موضوع می‌پردازد. این کتاب در بنگاه ترجمه و نشر پارسه و همزمان با مراسم رونمایی آن منتشر خواهد شد. در مراسم رونمایی کتاب فرشاد مومنی عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و سعید مدنی پژوهشگر حوزه جامعه‌شناسی سخنرانی خواهند کرد.

هفتمین سالگرد شهادت هدی صابر: نغمه‌ی هدی ماندنی است

هفتمین سالگرد شهادت هدی صابر روز جمعه ۱۸ خرداد بر مزار این فعال ملی ـ مذهبی در قطعه‌ی ۱۰۰ بهشت زهرا برگزار شد. در این مراسم که علی‌رغم گرمی هوا و روزه‌دار بودن بسیاری از حاضران با استقبال خوب علاقمندان و فعالان اجتماعی، سیاسی و فکری برپا شد، فیروزه صابر، خواهر شهید صابر با تشکر از حاضران که از راه‌های دور و نزدیک به مزار هدی صابر آمده بودند، گفت: «تشکر ویژه می‌کنم از بزرگان جمع که همیشه شرمنده می‌کنند و شرف و غیرت در وجودشان معنا پیدا می‌کند؛ آقایان دکتر ملکی، جناب مهندس میثمی، جناب دکتر پیمان، جناب شاکری و آقای قدیانی برای اینکه بزرگ ما هستند و شاید علی‌رغم شرایط دشوار جسمانی، ما را همیشه شرمنده می‌کنند. جای خالی آقای شاه حسینی که همیشه هر سال اینجا بودند و وجودشان برکت داشت، حس می‌شود؛ روحشان شاد باشد.»

پیام تسلیت خانواده صابر به مناسبت درگذشت حسین شاه‌حسینی

بنام رفیق رهگشا. خداوند یاریگر، دگر بار باب گشود و انسانی پاک و خالص با عیاری متفاوت از دوران، مبارزی بی‌ادعا، ازاداندیش و ازادمنش، مسئول و وفادار به عهد و قول، گشوده و سرشار از هوش و اگاهی تاریخی و با همه ممیزه‌های نمایان اش در هنگامه غروب به پرواز در امد و به رحمت أبدی شتافت. استاد اخلاق و ادب، که هر چه به وجود پر وجودش نزدیک‌تر می‌شدیم خلوص اش و عشق و منش اش برملاتر می‌شد. در باورمان ان است که هدی، یار وفادارتان، بی‌صبرانه در انتظار و تمام قد به استقبال‌تان خواهد امد. روح بزرگتان شاد، نام نیک تان ماندگار و صبر جمیل سهم فرزندان و یاران تان. سوم دیماه ٩۶ ـ خانواده صابر

حسین شاه‌حسینی، مرد صاحب حافظه‌ی تاریخی ایران

حسین شاه‌حسینی، پهلوان ملی، یار وفادار مصدق و مرد صاحب حافظه‌ی تاریخی ایران درگذشت. او که حامل هفت دهه تاریخ پررنج و کوشش‌گرانه‌ی معاصر ایرانیان بود و فرازونشیب تحولات تاریخی از نهضت ملی تا امروز را چشیده بود، هیچ‌گاه از مواضع ملی و مذهبی خود گامی پس ننهاد و تا واپسین دم حیات خاکی به آرمان‌های ایرانی، مذهبی و مصدقی خود پایبند ماند. حسین شاه‌حسینی سخت به شهید هدی صابر علاقمند بود و کوشش‌های او برای حفظ و احیای حافظه‌ی تاریخی و سرمایه‌های ملی ایران را می‌ستود؛ چنانکه هدی صابر را عاشق، صادق، سالم، پرکار، کم توقع، خاشع و مردمی می‌خواند. شهید هدی صابر نیز در روایت تاریخ معاصر ایران از مصدق تا تختی همیشه از حافظه‌ی گرانسنگ تاریخی حسین شاه‌حسینی به عنوان چهره‌ای ملی و مذهبی بهره جست. 

شاه حسینی: هدی صابر عاشق بود

مراسم رونمایی از مستند «مصدق از نگاهی دیگر؛ دریچه‌ای بر منش، روش و بینش» ساخته‌ی شهید هدی صابر بعدازظهر روز سه‌شنبه ۲ تیرماه در جمع محدودی از علاقمندان برگزار شد. رونمایی از این مستند که قرار بود مقارن با سالروز خلع ید در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی به همراه سخنرانی آقایان فرشاد مومنی، محمد ستاریفر و لطف‌الله میثمی صورت گیرد، به سبب لغو برنامه بر اثر فشارهای بیرونی، صورت نگرفته بود. اکنون ضمن انتشار این مستند در پایگاه هدی صابر «در فیروزه‌ای»، مراسمی با حضور شماری از شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی برای نمایش این مستند برگزار شد و حسین شاه حسینی و لطف‌الله میثمی به ایراد سخنرانی پرداختند.

گرامیداشت شهادت هدی صابر توسط دانشجویان

مقارن با سالروز شهادت هدی صابر، تعدادی از تشکل‌های دانشجویی در کانال‌های تلگرامی خود یاد و نام و اندیشه هدی صابر را گرامی داشتند. آنچه در ادامه می‌آید گزیده‌ای از برخی نوشته‌های منتشرشده توسط دانشجویان است. 

«بیست و یکم خرداد ماه سال نود، اولین ترکش مرگ هولناک هاله سحابی، پس از فقدان سحابی بزرگ به تن جامعه ی آسیب خورده و آسیب پذیرنده ی فرهنگ و سیاست نشست؛مرگ ناگهانی دیگری که این بار هدی صابر را در کام خود کشید. آنچه شنیده میشد باور کردنی نبود؛ هدی یک هفته پس از اعتصاب غذا در اعتراض به مرگ خاموش هاله سحابی ایست قلبی کرده و در گذشته بود. مرگ او نیز به اندازه ی مرگ هاله دردناک و ظالمانه بود؛ زخمی که بر تن آنها زدند بر پیکره ی تاریخ نشسته،ماندار گشته بود…»

ویژه‌نامه «روایت حصر مصدق»

حاصل پژوهش هدی صابر در زندگی و فعالیت مصدق در دوران حصر و تبعید در احمدآباد توسط نشریه‌ی چشم‌انداز ایران در قالب یک ویژه‌نامه به زیور طبع آراسته شد. این ویژه‌نامه حاوی مصاحبه‌های هدی صابر با نزدیکان و مصاحبان مصدق و برخی معمران و اهالی احمدآباد است و به بررسی ابعاد مختلف زندگی روزمره‌ی مصدق در دوران بد از کودتای ۲۸ مرداد می‌پردازد. هدی صابر در سال ۱۳۸۶ و با درک خطر «انقراض نسل صاحب حافظه‌ی تاریخی» درصدد آن برآمد تا پیش از آنکه شماری از چهره‌های زنده دوران نهضت ملی که مصاحبت با مصدق را تجربه کرده بودند، از دنیا بروند، با آن‌ها به گفت‌وگو بنشیند و خاطرات آن‌ها از مصدق را ثبت و ضبط کند.

اسکرول به بالا