باب بگشا (۵)؛ دفتر پنجم:تبیین-۴

دفتر پنجم از سلسله مباحث باب بگشا حاوی ۱۶ نشست بعدی (نشست‌های چهل و هفتم تا شصت و چهارم) و دو داشته و کارکرد دیگر خدا مطابق صورت‌بندی هدی صابر است: خدای منبع الهام و خدای منشأ عشق و امید. در مقدمه‌ی این دفتر آمده است: دفتر پیش رو، چهارمین بخش از سطح «تبیین» را در بر می‌گیرد. پیش از این، دفتر‌های دوم، سوم و چهارم از مباحث «باب‌بگشا» که اختصاص به سه بخش از سطح تبیین داشته و در مجموع حاوی ۳۲ نشست و شش مورد از «کارکردها و داشته‌های خدا» بود که طی نشست‌های پانزدهم تا چهل و ششم «باب بگشا» ارائه شده‌اند، در اختیار علاقمندان قرار گرفته بود. شش کارکرد و داشته‌ی طرح‌شده در نشست‌های ۳۲گانه‌ی دفترهای پیشین عبارت بودند از: خدای طراح ـ مهندس، خدای خالق، خدای صاحب دید استراتژیک، نگرش روندی و سامان مرحله‌ای، دید تاریخی و تحلیل تاریخی، خدای صاحب ایده.

بحث نخستین نشست این دفتر با عنوان «خدای منسجم و واحد در سیر ابراهیم» با توجه به ضرورت و پرسشی که در نشست‌های قبل‌تر مطرح شده بود، در راستای تبیین انسجام و در تنیدگی داشته‌ها و کارکردهای خدا توسط هدی صابر ارائه شده است. از این جهت، این نشست ذیل دو داشته‌ی این دفتر نمی‌گنجد و جنبه‌ی مرور و توضیح و رفع ابهام دارد. چه آنکه این پرسش و ابهام مطرح شده بود که گویی برشمردن داشته‌ها و کارکردهای چندگانه برای خدا منجر به تکه‌تکه شدن برداشت واحد و منسجم از خدا می‌شود. شهید صابر با استناد به سیر ابراهیم سعی دارد از این مسئله گره‌گشایی کند و ابهام پدیدآمده را بزداید. جان کلام این نشست این است که تفکیک داشته‌ها و کارکردهای خدا در ابعاد مختلف و چندگانه، امری است مربوط به سطح تحلیلی و معرفت‌شناختی و نه در سطح وجودشناختی، که واقعیت وجودی خدا قابل تفکیک و تجزیه نیست. به سبب اینکه این نشست فاقد سرفصل مباحث در قالب اسلایدهای مالوف شهید صابر بوده است، عنوان این نشست و نیز میان‌تیترهای آن تماماً توسط تنظیم‌کنندگان این دفتر به آن افزوده شده‌اند.

سه نشست بعدی این دفتر به خدای منبع الهام مربوط می‌شود که از این سه نشست، یک نشست در قالب ارائه‌ی جمعی مشارکت‌کنندگان بوده است و دو نشست نیز طرح بحث هدی صابر است.

پس از این، بحث نسبتاً مفصل «خدای منشأ عشق و امید» در قالب ۱۲ نشست عرضه شده است. به سبب به هم‌پیوستگی این مباحث، امکان تقطیع و گنجاندن شماری از نشست‌های مربوط به این داشته در دفتری مجزا وجود نداشت و در نتیجه ناگزیر دفتر حاضر در حجمی بی‌سابقه به علاقمندان عرضه می‌شود.

در میانه‌ی نشست‌های مذکور، دو نشست نیز که به سبب ایجاد وقفه جنبه‌ی مروری داشته یا به سبب تخصیص به بحث مقدماتی جمعی (به‌اصطلاح طوفان فکری) در متن مباحث نبوده و به تشخیص شهید صابر در همان زمان حیاتشان از مجموعه‌ی فایل‌های صوتی «باب بگشا» کنار گذاشته شده بودند، گرچه در شمارش آمده، اما از متن مباحث غایب هستند.

مشخصه‌ی این دفتر به لحاظ شرایط اجتماعی طرح، نخست، مقارن شدن اولین نشست این دفتر با فردای درگذشت و وداع تاریخی ملت ایران با مرحوم آقای منتظری است که تحلیلی موجز از شهید صابر در ابتدای نشست چهل و هفتم در این زمینه را در پی داشته است؛ و دوم، فرونشستن موج اولیه‌ی جنبش اعتراضی سال ۱۳۸۸ و فاصله گرفتن از تلاطم‌های ۸ ماهه‌ی خرداد تا دی ۱۳۸۸ جامعه‌ی ایران است. نخستین نشست این مجموعه در تاریخ ۱ دی ۱۳۸۸ و آخرین نشست در تاریخ ۱۱ خرداد ۱۳۸۹ برگزار شده‌اند. هدی صابر در جای‌جای مباحث به این تحولات زمینه‌ای اشاره کرده و با رویکردی چه بسا خوشبینانه‌تر نسبت به ماه‌های پرتلاطم گذشته به جوهره‌ی این حرکت اعتراضی می‌نگرد.

به لحاظ شیوه‌ی ارائه‌ی مطالب، در این دفتر بخش پرسش و پاسخ به تکه‌ی دوم جلسات افزوده شده و در کنار آورده‌های مشارکت‌کنندگان در بسیاری از نشست‌ها شاهد طرح پرسش‌های حاضران و پاسخ‌های شهید صابر هستیم. کوشیده شده که در بازتاب تکه‌ی دوم جلسات نهایت امانت‌داری و دقت صورت گیرد؛ هرچند به سبب کیفیت ضعیف صوت پرسشگران در برخی نشست‌ها، تحقق این امر به شکل کاملاً ایدئال میسر نشده است.

 دریافت فایل الکترونیکی دفتر پنجم باب بگشا

اسکرول به بالا