تحلیل جنبش دانشجویی

دانشگاه: از وجد ملی تا حزن ملی

دانشگاه از وجد ملی به حزن ملی و از مدار ملی به جایگاه محلی نقل مکان شدَست و اسباب کشیدَست. دانشجو نیز خسته سَت و دلزدَست و نگاه به بیرون است و این هر دو، مسئله‌ای ملی است. چنان چه یک مسئله ملی اصلی تر و تاریخی تر در این میهن حل شده بود و احزاب و نیروهائی صاحب مکان و امکان، امنیت دار و حقوق دار در عالم “واقع” وجود داشتند، دانشگاه نیز در حد و جایگاه خویش واقع و ظاهر می‌شد. حال که این چنین نیست، دانشگاه به عنوان وجدان بیدار جامعه ایران که در کما باشد، چه شود.

دیروز و امروز جنبش دانشجویی

«آنچه در پی می‌آید گزارشی است از سخنرانی شهید هدی صابر در سالگرد روز دانشجو (۱۶ آذر) در دانشگاه تهران. در این سخنرانی شهید هدی صابر، با بررسی ادوار گوناگون تاریخی در جنبش دانشجویی از آغاز شکل‌گیری‌اش در ایران، به بررسی نقش این جنبش در فضای سیاسی جامعه و کشور در ادوار گوناگون پرداخته است. گرچه این گزارش اجمالی و کوتاه است، اما بازخوانی ادوار تاریخی جنبش دانشجویی در آستانه‌ی بازگشایی دانشگاه‌ها در مهرماه خالی از فایده نیست» .

دیروز، امروز و فردای جنبش دانشجویی

صابر: دانشجویان از وزن واقعی خود فاصله گرفته‌اند منبع: خبرگزاری ایسنا ـ پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۸۶ نشستی با عنوان “دیروز، امروز و فردای جنبش دانشجویی” بعد از ظهر روز چهارشنبه با حضور هدی صابر فعال سیاسی، مهدی غنی روزنامه‌نگار و مهدی امینی‌زاده از فعالان جنبش دانشجویی در دفتر مرکزی جامعه زنان انقلاب اسلامی برگزار شد. *** به گزارش ایسنا هدی صابر از فعالان سیاسی نیز طی سخنانی در این نشست گفت: خداوند عقل کل حاکم بر هستی و معمار آن است؛ بنابراین سنت‌های خدا در چارچوب و شاکله قرار می‌گیرد. یکی از سنن خداوند تجهیز است و هر جریان اجتماعی که در ایران به دنبال تغییر بوده است به رقم مشی‌های مختلف، سیر تجهیز را طی کرده است. در دهه …

دیروز، امروز و فردای جنبش دانشجویی ادامه مطلب

میزگرد آزادی بیان (برای دانشجویان بازداشت‌شده امیرکبیر)

منبع: خبرگزاری ایسنا ـ دوشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۸۶ میزگرد «آزادی بیان» با حضور جمعی از حقوقدانان و فعالان سیاسی، خانواده‌ی سه دانشجوی بازداشت‌شده‌ی دانشگاه امیرکبیر و برخی اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه) در محل کانون مدافعان حقوق بشر برگزار شد.به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ابتدای این نشست، مادر احسان منصوری (دانشجوی بازداشت‌شده‌ی دانشگاه امیرکبیر) با ابراز نگرانی از وضعیت فرزندش ابراز عقیده کرد: متاسفانه به جای رسیدگی به وضعیت فرزندان ما در کمیته‌ی انضباطی دانشگاه با دامن زدن به این قضیه عنوان شد که آن‌ها مرتکب جرم شده‌اند در حالی که خودشان نوشتن مطالب توهین‌آمیز در نشریات را انکار و این اقدام را محکوم کرده‌اند. مادر احسان منصوری با اشاره به دیدارهای خانواده‌ی …

میزگرد آزادی بیان (برای دانشجویان بازداشت‌شده امیرکبیر) ادامه مطلب

دانشگاه و چشم‌انداز آینده

 بعد از ظهر روز یکشنبه نشستی با عنوان «دانشگاه و چشم‌انداز آینده» از سوی شاخه دانشجویی جبهه مشارکت ایران اسلامی برگزار شد. در این مراسم که برخی فعالان سیاسی و دانشجویی از جمله اعضای شورای مرکزی جبهه‌ مشارکت ایران اسلامی، دفتر تحکیم وحدت(طیف علامه)، روزنامه‌نگاران و فعلان رسانه‌یی اصلاح‌طلب و برخی از خانواده‌های دانشجویان بازداشت شده حضور داشتند؛ افردای از جمله مصطفی تاج‌زاده، غلامعباس توسلی، هدی صابر، عباس عبدی، عبدالله رمضان‌زاده، علی‌اکبر موسوی خوئینی، فاطمه راکعی، سعید حجاریان، علی شکوری‌راد و … سخنرانی کردند و به ابراز عقاید خود پرداختند.

هویت فرار

این مقاله متن پردازش‌یافته و کامل شده بحثی است که در میان اعضای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهرکرد به تاریخ ۶ ‌آذر ۱۳۸۵ ارائه شده است. پیشنهاد طرح موضوع “هویت انجمن‌های اسلامی” ازسوی انجمن اسلامی دانشگاه شهرکرد مطرح شده بود. با توجه به در پیش بودن ۱۶ آذر، روز دانشجو، مطالعه‌ این مقاله برای دانشجویان خالی از فایده نیست. شهید صابر در این سخنرانی کوشیده تا ضمن بررسی سیر تاریخی جنبش دانشجویی با تاکید بر انجمن‌های اسلامی، تبیینی از سیر تطور هویت در انجمن‌های اسلامی دانشجویان به دست دهد. 

از ۱۸ تیر ۷۸ تا ۱۶ آذر ۸۵

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) هدی صابر با شرکت در مراسمی با عنوان «از ۱۸ تیر ۷۸ تا ۱۶ آذر ۸۵» که توسط انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده مکانیک دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی به مناسبت روز دانشجو و روز سه‌شنبه برگزار شد، شرایط سال ۷۷ را شرایطی جنبشی عنوان و خاطرنشان کرد: این شرایط جنبشی را می‌توان از تحرکات طیف‌ها، مطبوعات مشاهده کرد. هدی صابر، معتقد است: در صورت نگاه به دانشگاه به شکل یک جزیره به یاس و ناامیدی خواهیم رسید. اما در صورت فراهم شدن شرایط روشن فکری اوضاع بسیار بهتر خواهد شد.

۱۶ آذر و نقش هویت در انجمن‌های اسلامی

هدی صابر:انجمن‌های اسلامی امروز نقطه اتصالی با عنصر تفکر ندارند منبع: خبرگزاری ایسنا ـ چهارشنبه ۸ آذر ۱۳۸۵ گردهمایی شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهر‌کرد با حضور تقی رحمانی و هدی صابر با موضوع «۱۶ آذر و نقش هویت در انجمن‌های اسلامی» برگزار شد. به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تقی رحمانی در این گردهمایی با بیان اینکه هویت حذف شدنی نیست، گفت: اساسا هویت با تعریف دیگری در برابر خود شروع می‌شود، هویت واقعیتی است که شاید برای مدتی پشت پرده بماند ولی به زودی خود را آشکار می‌کند.وی، با تاکید بر اینکه هویت را نمی‌توان نادیده گرفت و باید آن را فهمید، افزود: هویت نه در مقابل معرفت و نه در مقابل حقیقت قرار می‌گیرد.این فعال …

۱۶ آذر و نقش هویت در انجمن‌های اسلامی ادامه مطلب

جنبش دانشجویی نقد گذشته، چشم‌انداز آینده

سخنرانی پیش رو در سال ۱۳۸۴ به مناسبت سالگرد شانزده آذر در  دفتر سازمان دانش‌آموختگان ایران اسلامی  برگزار شده و طی آن شهید هدی صابر به بیان دیدگاه‌های نقادانه خود در خصوص عملکرد جنبش دانشجویی در آن دوره پرداخته است. برخورد نقادانه با جریان‌های دانشجویی یکی از ویژگی‌های بارز شهید صابر است که در این سخنرانی نیز به روشنی هویداست. گرچه حدود هفت سال از زمان ایراد این سخنان گذشته و دانشگاه تحولات زیادی را به خود دیده است، اما بازخوانی نقدهای شهید صابر بر جنبش دانشجویی برای امروز دانشگاه و دانشجویان نیز خالی از فایده نیست. گزارشی از این سخنرانی در پی می‌آید.

مراسم یادمان ۱۸ تیر

منبع: خبرگزاری ایسنا ـ سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۸۲ یادمان ۱۸ تیر در سالن تشریح دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد. در پی لغو مجوز مراسم یادمان ۱۸ تیر از سوی هیات نظارت بر تشکل‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد، جلسه سخنرانی هدی صابر در محل دیگری برگزار شد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، در حالی که حدود ۱۵۰ نفر از نیروهای موسوم به انصار حزب‌الله در مقابل دانشکده پزشکی مشهد برای جلوگیری از انجام مراسم یادمان ۱۸ تیر جمع شده بودند، هدی صابر در سالن تشریح این دانشکده به تشریح اوضاع منطقه و کشور پرداخت. وی که در جمع اعضای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه مشهد سخن می‌گفت، حمله به عراق را صرفا برای تسلط بر منابع نفت این کشور …

مراسم یادمان ۱۸ تیر ادامه مطلب

سرانجام نافرجام تسخیر لانه‌ی جاسوسی آمریکا

هدی صابر، عضو هیات تحریریه‌ نشریه‌ توقیف شده‌ی «ایران‌فردا»: منکر نقش روحانیت در جریان انقلاب نیستیم منبع: خبرگزاری ایسنا ـ یکشنبه ۲۲ آبان ۱۳۷۹ تسخیر لانه‌ی جاسوسی آمریکا، دارای ابعاد سه‌گانه‌ی «عمل»، «اداره» و «سرانجام» بود: در بعد«عمل»‌، موفق؛ در بعد«اداره»، ناموفق؛ و در بعد «سرانجام» نیز نافرجام بود. هدی صابر ،عضو هیات تحریریه‌ی نشریه‌ی توقیف شده‌ی «ایران‌فردا» ، با بیان این مطلب در جمع دانشجویان دانشگاه کاشان، گفت: در این انقلاب، همه‌ی اقشار، نقش داشته‌اند؛ برخی می‌پندارند که ما، نقش روحانیت را نادیده گرفته، آن را کمرنگ می‌دانیم. نه، این گونه نیست؛ ما منکر نقش روحانیت ـ در جریان انقلاب ـ نیستیم. امام خمینی(ره)، در تاریخ انقلاب اسلامی، شخصیت سترگی است. هدی صابر، با اشاره به غرور ملی وغیرت …

سرانجام نافرجام تسخیر لانه‌ی جاسوسی آمریکا ادامه مطلب

تحکیم وحدت؛ هویت، سبکبالى، کارورزى

نقدى بر عملکرد دفتر تحکیم وحدت تحکیم وحدت؛ هویت، سبکبالى، کارورزى  هدى صابر منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره۶۳، آذر  ۱۳۷۸ (۱) ولاتظنوا بى استثقالاً فى‌حقً قیل لى، و لا التماسَ اعظامٍ لنفسى، فانه من استثقل الحق ان یقال له او العدل ان یعرض علیه، کان العمل بهما اثقل علیه، فلا تکفوا عن مقالهٍ بحق، او مشورهٍ بعدل مرا چنان مپندارید که درباره حقى که به من گفته مى‌شود احساس سنگینى مى‌کنم، یا در بند آنم که مرا بزرگ شمارید، چه هر کسى که از حقى که به او گفته یا عدالتى که به او عرضه شود احساس سنگینى کند، عمل کردن به آنها براى او سنگینتر است بنابراین از گفتن سخن حق یا اظهار نظر عادلانه خوددارى نکنید.  در جامعه‌اى …

تحکیم وحدت؛ هویت، سبکبالى، کارورزى ادامه مطلب

دفتر تحکیم؛ نقد امروز، آینده پیشاروى

دفتر تحکیم؛ نقد امروز، آینده پیشاروى   هدى صابر منبع: ماهنامه ایران فردا، شماره ۵۷، شهریور  ۱۳۷۸ اتحادیه انجمنهاى اسلامى دانشجویان کشور در سرفصل بیستمین سالگرد تأسیس در شرایطى همایش نقد عملکرد خویش را برگزار مى‌کند که با سه گرایش مشخص برتراویده از درون نظام در رابطه با خود روبروست: امیال براندازانه جریان راست سوکوبگر – آراى انحلال طلبانه راست معتدل‌تر – سلایق قیم مآبانه برخى طیفهاى جریان اصلاح طلب. جریان نخست با انواع حیل و کاربست تاکتیکهاى مختلف مجدانه درصدد است تا تحکیم را از مدار مبارزه قانونى – علنى منحرف و به میدان نبرد فیزیکى بکشاند. جریان دوم در پى فرسایش تحکیم در عرصه جنگ سیاسى است. و جریان سوم نیز تنها چه نباید کرد ارائه مى‌دهد و تحکیم …

دفتر تحکیم؛ نقد امروز، آینده پیشاروى ادامه مطلب

لهیب جاویدان آذر (گذرى استراتژیک بر جنبش دانشجویى)

هنگامى که در سالهاى زمامدارى رضاخان سنگ بناى دانشگاه تهران گذاشته شد و ایران در دوران توسعه رضاخانى به اولین نهاد آموزش عالى دست یافت نه بنیانگذاران و نه مجوزدهنده تأسیس آن شاید در مخیله خود تصور نمى‌کردند که دانشگاه جدا از کارکرد علمى خود قادر است در عرصه سیاسى – اجتماعى ایران نیز ایفاى نقش کند. به هنگام پیدایش فکر تأسیس دانشگاه و پذیرش آن سه عامل “وابستگى جدى به طراحى و برنامه‌ریزى مستشاران خارجى” از دهه‌هاى آخر حکومت قجر، “ناتوانى داخلى در طرح و پردازش پروژه‌ها” و بالاخره “انگیزه‌هاى رقابت شخصى رضاخان” با کمال پاشا به عنوان محور نوسازى ترکیه، در تربیت کادرهاى علمى سهمى مؤثر داشتند. زمانى که فکر به عمل تبدیل شد در سیستم آموزشى برگرفته از تجربه فرانسه، چند ده دانشجو که عموماً از طبقه متوسط به بالا بودند با ورود به کلاسهاى نوساز، نام خود را به عنوان اولین ره‌یافتگان به دانشگاه، در تاریخ علمى ایران زمین ثبت کردند.

دانشگاه ناشر آگاهى، مبشر آزادى

دو دهه قبل در چنین ایامى مقارن با ماههاى شورانگیز انقلاب، دانشگاه کانون خبررسانى، روشنگرى و ارتباط روشنفکر – مردم محسوب مى‌شد. فایده تاریخى چنین ارتباطى آن بود که مردم به منظور آگاهى از روند تحولات و حوادث تازه، هر روز “راه دانشگاه” در پیش مى‌گرفتند. در این رابطه طبیعى دوسویه، هم مردم با وظایف ناشى از آگاهى آشنا مى‌شدند و هم دانشگاه فضاى مردم را لمس مى‌کرد و انتظاراتشان را در مى‌یافت. برقرارى این رابطه از چنان کارکردى برخوردار شد که حتى پس از تعطیل همزمان دانشگاه و مطبوعات در چهاردهم آبان ماه ۵۷، دانشجو به رغم مسدود شدن امکان دانشگاه با استفاده از روابط و مناسبات محلى و کوچه و بازارى و با اتکاء به حداقل امکانات، همچنان منبع خبررسانى و الهام‌بخشى به مردمِ تشنه خبر و تحلیل محسوب مى‌شد.

اسکرول به بالا